Ortodox húsvét

Együtt ünnepelt a hívőkkel Putyin és Medvegyev

Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putyin közel hatezer hívővel együtt köszöntötte az ortodox húsvétot vasárnapra virradóra a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban.

2012.04.15 13:22MTI

Az orosz ortodox egyház 1996-ban újjáépített főtemplomából a Kirill pátriárka vezette liturgiát élő adásban közvetítette az állami televízió.
   
Az ortodox húsvéti szertartás a Julián naptár szerinti nagyszombaton kezdődött Oroszország-szerte, valamennyi ortodox templomban.
   
Éjfél előtt a templomon kívül haladt a gyertyás körmenet, majd éjfélkor Kirill pátriárka kihirdette: "Krisztus feltámadt", amelyre a több ezer hívő "valóban feltámadt!" kiáltással válaszolt.
   
Ezután, a templomba visszatérve, a krisztusi vér színét idéző vörös öltözetben a pátriárka latinul idézte az Evangéliumból Keresztelő János szavait, majd a liturgián részt vevő ortodox papok 18 nyelven, köztük a Jézus idején Palesztinában elterjedt arameus nyelven is felolvasták a Krisztus feltámadását jelentő örömhírt.
   
A húsvéti szertartáson - amint az 2001 óta hagyománnyá vált - ezúttal is részt vettek az állami vezetők. Dmitrij Medvegyev leköszönő államfő feleségével együtt érkezett az ünnepi szertartásra. Vlagyimir Putyin kormányfő, megválasztott államfő egyedül állt az oltár melletti díszhelyen. 
    
Kirill pátriárka elsőként az állami vezetőket köszöntötte húsvét alkalmából a szertartás végén, és gazdagon díszített tojásokkal ajándékozta meg őket.
    
Medvegyev ünnepi üdvözletében hangsúlyozta: a húsvét erkölcsi megújulást hoz az orosz társadalomnak. A leköszönő államfő a Twitter közösségi oldalon lévő blogjában is köszöntötte az orosz lakosságot az ortodox húsvét alkalmából.
   
Vlagyimir Putyin Kirill pátriárkának szóló köszöntésében örömtelinek nevezte, hogy az elmúlt években az egyház és az állam, az állami intézmények együttműködése gazdagodott, és azt a jövőben is fejleszteni kívánjak.
   
Putyin május 7-től immár harmadszor is elfoglalja az orosz államfői széket.
   
A pártállam megszűnése után 22 évvel már több mint 30 ezer ortodox templom működik Oroszországban.
   
Az ortodox húsvét vasárnapján a hagyományok szerint a temetőkbe is ellátogatnak az emberek, valamint családi körben ünnepelnek. Ilyenkor az ünnep előtt megszentelt, általában túróval készült édes kuliccsal (kaláccsal) kínálják a vendégeket, díszes tojást ajándékoznak egymásnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.