Drágálják

Putyin, a tüzépes: Ukrajna inkább mástól venne gázt

Ukrajna Németországból vásárol gázt, ha Oroszországtól - a hosszú ideje húzódó tárgyalásokon - nem sikerül árengedményt kicsikarnia - közölte szerdán az ukrán kormányfő.

2012.03.14 17:24MTI

Mikola Azarov elmondta: ha a Moszkvával folytatott tárgyalások sikertelenek maradnak, Ukrajna egy német cégtől vesz orosz gázt, amely olcsóbb lesz számára, mintha közvetlenül Oroszországtól venné.

Az ukrán Naftogaz a német RWE-től készül gázt vásárolni - közölte Azarov.

Az RWE egyelőre nem kommentálta a bejelentést. Ukrajna szeretné módosítani 2009-ben kötött gázszállítási megállapodását Moszkvával, amelynek alapján az idei első negyedévben igen magas áron, ezer köbméterenként 416 dollárért kapja a gázt. Az orosz Gazprom azonban nem egyezik bele az árcsökkentésbe, csak abban az esetben, ha Kijev cserébe részesedést ad neki az ukrán gázszállító rendszerben.

Kijev viszont csak abba menne bele, hogy a gázszállító hálózatot egy olyan konzorcium kezelje, amelyben nagy európai energiacégek is részesek. Azarov korábban úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint júliusig új árat sikerül kialkudni Moszkvával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.