Tízen még nem döntöttek

Putyin miatt távoznak az elnöki emberjogi tanács tagjai

Többen távozni készülnek az orosz elnöki emberi jogi tanácsából Vlagyimir Putyinnak az államfői posztra való visszatérése miatt.

2012.05.02 12:24MTI

A szerdán megjelent cikk szerint a tanácsadó testület szombati ülését követően többen jelezték a lapnak, hogy nem kívánnak együtt dolgozni a miniszterelnöki posztról távozó, s május 7-én harmadik államfő mandátumát megkezdő Putyinnal. Tízen még nem döntöttek, ők május közepére ígérték végleges elhatározásuk bejelentését. A testület mandátuma egyébként is lejár, ha az új államfő más tagokat nevez ki a jelenlegiek helyett.
   
Még szombaton bejelentette távozását a testületből Jelena Panfilova, a Transparency International oroszországi képviseletének igazgatója, aki a korrupció elleni küzdelemről készített beszámolót. Panfilova elmondta, hogy eddig is csak a 2009-ben börtönben elhunyt Szergej Magnyitszkij édesanyjának az ügy kivizsgálására tett ígérete tartotta őt a testületben.
   
A tanács 2011 novemberében adta közre részletes jelentését, amely szerint halála napján durván összeverték Szergej Magnyitszkijt, a Hermitage Capital befektetési társaság jogászát. A férfi jogvédők szerint azt követően került börtönbe, hogy leleplezett egy adócsalási ügyet, amelyben számos magas rangú orosz tisztségviselő - köztük Viktor Voronyin, a titkosszolgálat (FSZB) gazdasági ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője is - érintett volt.
   
Az orosz elnök mellett működő emberjogi tanácsból távozni szándékozók között van Dmitrij Oreskin politológus. A szakember a parlamenti választás után neves közéleti személyiségekből megalakult társadalmi szervezet, a Választók Ligája tagjaként a tisztességes választásokért indított mozgalom aktív résztvevője.
   
Oreskin a választói jogok március 4-i államfőválasztáson tapasztalt megsértéséről szeretett volna beszámolót tartani a Dmitrij Medvegyev távozó elnökkel utolsó alkalommal megtartott tanácskozáson. Az elnöki adminisztráció részéről azonban, az államfő sűrű programjára hivatkozva, levették a napirendről ezt a jelentést.
   
"Nem tartom Putyint legitim elnöknek, ezért nem tudok az ő (emberjogi) tanácsában dolgozni" - mondta a Vedomosztyinak Oreskin.
   
Ljudmilla Alekszejeva, a moszkvai Helsinki csoport elnöke azonban maradna az elnöki emberjogi tanácsban. Mint a Vedomosztyinak elmondta: megérti kollégái álláspontját, de a jogvédő munkájának különleges volta megköveteli a hatalommal folytatott párbeszédet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.