Nem állnak készen az atombombagyártásra?

Benni Ganz: Ha Irán atomhatalommá válik, annak negatív hatásai lesznek

Benni Ganc izraeli vezérkari főnök szerint az "igen racionális" iráni vezetők nem fognak úgy dönteni, hogy megteszik az utolsó lépést az atomfegyvergyártás felé.

2012.04.25 11:15MTI

"Ha Irán atomhatalommá válik, annak negatív hatásai lesznek a világra, a térségre, Irán cselekvési szabadságára, arra, hogy mit engedhet meg magának" - mondta a tábornok a Háárec című baloldali lapban szerdán megjelent interjújában. Az iszlám köztársaság "lépésről lépésre halad ama pont felé, amelyen eldöntheti, hogy elő akar-e állítani atombombát. Még nem döntötte el, hogy megtegye-e ezt az utolsó lépést."
   
"Ha a legfőbb iráni vezető, Ali Hamenei úgy akarja, tovább fog haladni a bomba megszerzésének útján, de először az ilyen értelmű döntést kell meghoznia. - folytatta Ganc. - Ez akkor következhet be, ha Hamenei úgy ítéli meg, hogy a válasz nem árthat neki. Úgy vélem, azzal óriási hibát követne el, és nem hiszem, hogy meg akarja majd tenni ezt az utolsó lépést. Szerintem az iráni vezetés igen racionális emberekből áll. De azzal egyetértek, hogy veszélyes az ilyen képesség iszlám fundamentalisták kezében, akik egy adott pillanatban másképpen számolhatnak."
   
A vezérkari főnök úgy vélekedett, hogy a Teheránra gyakorolt nemzetközi nyomás, a diplomáciai és gazdasági szankciók kezdik meghozni gyümölcsüket. Mint mondta, "a katonai opció időrendben az utolsó, de a hihetőség tekintetében az első. Ha nem hihető, akkor semmi értelme. Hihető módon készülünk rá. Katonaként ez a dolgom." Figyelmeztetően azt is megjegyezte, hogy "közelebb vagyunk a tárgyalások végéhez, mint a közepéhez" Iránnal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.