A tárgyalásokkal csak az időt vesztegetik?

Izrael nem ígérte meg, hogy nem támadja meg Iránt

Az izraeli védelmi miniszter közölte: Izrael soha sem ígérte meg, hogy nem támadja meg Iránt, amíg tárgyalás folyik vele az atomprogramjáról.

2012.04.17 16:42MTI

Ehud Barak az izraeli katonai rádióban annak kapcsán beszélt erről, hogy a nagyhatalmak a múlt hét végén új tárgyalási fordulót kezdtek Teherán képviselőivel, akikkel májusban ismét találkoznak.
   
Barak szerint mindezzel csak "az értékes időt" vesztegetik sajnálatos módon, mert a tárgyalások nem akadályozzák meg Iránt az atomfegyver kifejlesztésében. Teherán állítása szerint az atomprogramja békés célú, de Jeruzsálemben nem hisznek neki, különös tekintettel arra, hogy az iráni elnök Izrael megsemmisítésére buzdított, támogatja a radikális palesztin és más arab szervezeteket, és Izrael területét elérő rakétákat fejlesztett ki.
   
Mivel fenyegetve érzi magát az iráni nukleáris kapacitástól, Izrael már többször leszögezte, hogy nem engedi meg, hogy Irán atomfegyverhez jusson, és katonai csapást is kilátásba helyezett célja elérése érdekében. Az Egyesült Államok a diplomácia és a nyomásgyakorlás útját járja, és a katonai megoldást csak a legvégső esetre tartogatja. Egy izraeli megelőző csapás viszont Washingtont is valószínűleg háborúba kényszerítené, ezért óvatosabban közelít a kérdéshez.
   
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hét végi találkozóról azt mondta, hogy Irán "potya ajándékot" kapott, és további öt héten át akadálytalanul folytathatja az urándúsítást, noha azonnal le kellene állítania. Barack Obama nyilvánosan helyreutasította az izraeli vezetőt, mondván, hogy az Egyesült Államok "semmit sem adott ajándékba" a tárgyalásokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.