Szombaton tárgyalnak

Iráni atom - Újabb kezdeményezések várhatóak Isztambulban

Szaid Dzsalili közölte: Irán újabb kezdeményezésekkel áll elő nukleáris programjával kapcsolatban a nemzetközi közösség képviselőivel folytatandó tárgyalásokon.

2012.04.11 14:08MTI

A megbeszéléseknek Isztambul ad otthont szombaton.
   
Az iráni tárgyalóküldöttség vezetője az arabul sugárzó al-Alam iráni televízióban hangoztatta, reméli tárgyalópartnerei is építő jelleggel tárgyalnak majd.
   
A nemzetközi közösséget az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína), valamint Németország - az úgynevezett "5+1-es formáció" - képviseli.
   
A korábbi tárgyalások, ugyancsak Isztambulban, tavaly januárban kudarcba fulladtak. Az Egyesült Államok és az Európai Unió időközben úgy döntött, hogy olajembargót léptet életbe a teheráni rendszerrel szemben. Irán tagadja azokat a vádakat, hogy nukleáris fejlesztési programja atomfegyver előállítására irányul.
   
Dzsalili most kijelentette, hogy a fenyegetés és a nyomásgyakorlás soha nem hozott eredményt, az csupán megerősíti az iráni nép eltökéltségét. Hozzátette, hogy Teherán kész eredményes tárgyalásokat folytatni és nagyobb mértékben együttműködni.
   
Korábban Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök azt követelte a Nyugattól, hogy változtasson a stílusán, ha megegyezésre akar jutni Iránnal. "Rendszeresen sértegetik az iráni népet, az erő pozíciójából beszélnek vele, sértegetik. Az iráni nép nevében azt mondtam, hogy változtassanak a nyelvezetükön és tisztelettel szóljanak"  - hangsúlyozta az iráni elnök.
   
A nyugati hírszerzés 2009-ben fedte fel, hogy Irán a korábban ismert létesítménye mellett titokban egy másik urándúsító üzemet is épít, és ez fokozta a gyanút Teherán katonai terveit illetően. Irán 2010 februárjában megkezdte a 20 százalékosra történő urándúsítást, de azt állítja, hogy ez is csupán békés célokat szolgál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.