Atomprogram kizárólag polgári céllal?

NYT: a Kúm melletti új atomlétesítmény bezárását fogják követelni Irántól

Az Egyesült Államok és több más nyugati ország a Kúm város melletti új atomlétesítmény azonnali bezárását, majd lebontását fogja követelni Irántól azokon a reménybeli tárgyalásokon, amelyeknek a megnyitását péntekre tervezik.

2012.04.08 15:53MTI

Washington és európai szövetségesei ezenkívül fel fogják szólítani Teheránt, hogy hagyjon fel a magasabb fokon dúsított urán előállításával, és hogy szállítsa el az országból az ebből meglévő összes készletét - jelentette vasárnap a The New York Times amerikai és európai diplomatákra hivatkozva.

A diplomaták azt mondták: nem tudják elképzelni, hogy a nyugati hatalmak bármiről megállapodjanak Iránnal, ha nem hajlandó megválni 20 százalékosra dúsított uránból felhalmozott készletétől, miután az ilyen dúsítási fokú urán hónapok alatt fegyverminőségűvé dúsítható tovább.

"Fogalmunk sincs, az irániak hogyan fognak reagálni (ezekre a követelésekre), de valószínűleg még az első tárgyalási forduló után sem (ismerjük majd a reakciójukat)" - jelentette ki az Obama-kormány egy magas rangú tisztségviselője a lapnak nyilatkozva.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország januárban közölte: hajlandó felújítani a tárgyalásokat az iráni atomfegyverprogram felszámolásáról, de csak azzal a feltétellel, hogy Teherán bizonyítja komoly szándékát a tárgyalásra. Irán mindeddig azt állította, hogy atomprogramja kizárólag polgári célú.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.