Nem megy az olaj Németországba

Irán bekeményít: szankciók Európa ellen

Irán leállította Németországba irányuló olajszállításait, és mintegy száz európai uniós vállalat termékeinek importját tiltotta meg.

2012.04.11 19:17MTI

Teherán korábban jelezte: más uniós tagállamok esetében is leállítja olajexportját válaszul arra, hogy az Európai Unió januárban arról döntött: július 1-jéig késleltetett olajembargót vezet be Irán ellen, és szankciókkal sújtja az iráni jegybankot. A büntetőintézkedések azt célozzák, hogy a teheráni rezsim ne tudja finanszírozni nukleáris programját, amely Irán állítása szerint békés célú, de a Nyugat szerint valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul.
   
Teherán már februárban leállította a nagy-britanniai és a franciaországi olajexportját. Ez a két ország azonban csak elenyésző mennyiségben vásárolt olajat Irántól.
   
Irán kedden közölte, hogy a Spanyolországnak és Görögországnak sem ad el többé olajat, amelyek már jelentős vásárlóknak számítottak a napi 180 ezer, illetve 100 ezer hordó behozatallal. Később a spanyol külügyminisztérium egyik szóvivője közölte, hogy Madrid gyakorlatilag már február vége óta nem vásárol iráni olajat.
   
Irán a keddi bejelentéskor közölte, hogy hamarosan hasonló intézkedést hoz Németország és Olaszország esetében is.
   
Irán naponta 3,5 millió hordó olajat termel ki, és ebből 2,5 millió hordót értékesít külföldön. Ezzel a második legnagyobb OPEC-ország.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.