Az államfő felajánlotta

Iráni atom - Irak közvetítene a kérdés rendezésében

Irak kész közvetíteni az iráni nukleáris kérdés rendezésében, és ez megfelel Teherán érdekeinek is.

2012.04.16 11:43MTI

A közvetítést Dzsalal Talabani iraki államfő ajánlotta fel.
   
Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína), valamint Németország a múlt szombaton Isztambulban abban állapodott meg, hogy tárgyalásaikat május 23-án Bagdadban folytatják.
   
Radzsab Szafarov, a modern Irán tanulmányozásával foglalkozó orosz intézet vezérigazgatója szerint a közvetítői szerep lehetőséget nyújt Iraknak arra, hogy a régió aktív szereplőjeként jelenjen meg, miközben előmozdítja Irán helyzetét. Hozzátette, hogy az iraki vezetés figyelembe veszi Irán álláspontját és saját érdekeit is.
   
A szakértő úgy értesült, hogy Teherán a maga részéről Irak kezére játszani az iráni ügyekben. A teheráni vezetők tartalékolták az "áttörést" hozó javaslatokat, hogy ne Isztambulban, hanem Bagdadban hozzák nyilvánosságra azokat. Szafarov szerint Teherán és Bagdad ilyen fajta együttműködése alapján optimizmussal "tekinthetünk a hatok és Irán május 23-i tárgyalására".
   
Jevgenyij Szatanovszkij, az orosz Közel-Keleti Intézet elnöke azonban kételkedik abban, hogy Bagdad aktivitása - az iráni nukleáris kérdés rendezésében - az ország nemzetközi befolyásának erősödését jelentené. Úgy vélekedett, hogy Bagdad ezekben a kérdésekben csupán Teherán szócsöve. Irak szomszédja külpolitikai befolyása alá került. Ennek megfelelően az Irán számára fontos nemzetközi vitákban szövetségeseként lép fel és cselekszik - emelte ki a tekintélyes orosz intézet vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.