Kigúnyolta Amerikát

Vérdíj: csak nevetett rajta a pakisztáni radikális vezető

Gúnyt űzött az Egyesült Államokból szerdán egy pakisztáni radikális csoport vezetője, akinek fejére Washington 10 millió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki.

2012.04.04 15:08MTI

Hafiz Szaidot az indiai Mumbaiban négy éve elkövetett, 166 emberéletet követelő támadások kitervelésével vádolják. A 80-as években ő alapította a Laskar-i-Taiba (a Tiszták Hadserege) iszlamista csoportot.
   
A pakisztáni hadsereg főhadiszállása közelében tartott sajtóértekezletén Szaid kijelentette: "Itt vagyok, látható vagyok. Amerikai adja nekem a vérdíjat." Hozzátette, hogy másnap Lahorban lesz. Amerika bármikor kapcsolatba léphet vele.
   
Elemzők szerint nem valószínű, hogy Pakisztán őrizetbe veszi őt, mert jó kapcsolatai vannak a hírszerző ügynökséggel. Egy további szempont lehet, hogy egy olyan országban, ahol erős az Amerika-ellenesség, nagy a politikai veszélye annak, ha kiderülne, a hatóságok Washington parancsára cselekedtek.
   
A radikális vezető a nyomravezetői díj ellenére szabadon tevékenykedik az országban, nyilvános beszédeket tart és tévé-vitákban vesz részt. Az elmúlt hónapokban kampányt indított a pilóta nélküli amerikai repülőgépek támadásai és a NATO utánpótlások Pakisztánon keresztül történő szállításának újbóli engedélyezése ellen.
   
Az amerikai kormány kedden ajánlott fel nyomravezetői díjat Szaid ellen, az eddigi egyik legmagasabbat. Az összeg megegyezik az afganisztáni vallási fanatikus tálibok vezetőjére, Omar mollára kitűzött vérdíjjal. Ennél magasabb díjat - 25 millió dollárt - csak az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet új vezetője, Ajman az-Zavahiri fejére tűzött ki az Egyesült Államok.
   
Washington kétmillió dolláros nyomravezetői díjat ajánlott fel a Laskar-i-Taiba vezetőjének helyettese, Hafiz Abdul Rahman fejére is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.