Kap-e utánpótlást a NATO?

Pakisztáni képviselőket fenyegettek meg a tálibok

Megfenyegettek minden pakisztáni parlamenti képviselőt és családtagjaikat a tálibok vasárnap arra az esetre, ha a parlament engedélyezi, hogy újból Pakisztánon keresztül szállítsanak utánpótlást az Afganisztánban szolgáló NATO-erőknek.

2012.03.25 18:45MTI

A szállításokat Pakisztán tavaly novemberben állította le, miután amerikai helikopterek tévedésből csapást mértek két pakisztáni őrposztra és megöltek 24 katonát. Egy neve elhallgatását kérő amerikai katona vasárnap közölte a Reutersszel, hogy az incidens miatt senki ellen sem indul fegyelmi eljárás az amerikai hadseregben.
   
A pakisztáni parlament hétfőn tárgyal a pakisztáni-amerikai kapcsolatokról, s ez elvezethet ahhoz, hogy újból megnyitják az utánpótlás előtt a pakisztáni-afgán határt. Az Egyesült Államoknak fontos lenne a szállítások felújítása, mivel az északi, Közép-Ázsián keresztül vezető úton sokkal drágább a szállítás, és a pakisztáni útvonalnak fontos szerepet szánnak az amerikai erők és felszerelésük 2014 végéig tervezett kivonásában is. Iszlámábádnak azért érdeke a határ megnyitása, mert a tranzitútvonal biztosításáért cserébe komoly anyagi támogatást kap az Egyesült Államoktól.
   
A tálibok szóvivője, Ahszanullah Ahszan vasárnap azzal vádolt pakisztáni vezetőket, hogy az amerikaiak rabszolgáiként viselkednek, s szégyenletesnek és elfogadhatatlannak mondta az Afganisztánba irányuló szállítások felújítását.
   
A pakisztáni képviselőknek tudniuk kell, hogy ha ez megtörténik, nem érezhetik biztonságban magukat otthonaikban. "Támadni fogunk minden képviselőt és családjukat" - jelentette ki. Ahszan szerint azokat a sofőröket, akik részt vesznek a NATO-utánpótlás célba juttatásában, "nyilvánosan kivégzik".

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.