Mofaz: nyáron én vezetem a társadalmi tiltakozást

Izrael - "A Kadima vissza fogja adni a munkásosztály méltóságát"

Saul Mofaz, a legnagyobb izraeli ellenzéki párt, a Kadima kedden megválasztott új elnöke azt hangoztatja, hogy ő áll majd a nyáron várható társadalmi tiltakozó mozgalom élén.

2012.03.29 11:59MTI

A Háárec című baloldali lapnak szerdán adott telefoninterjúban a volt vezérkari főnök és védelmi miniszter úgy vélekedett, hogy a társadalmi tiltakozás elsősorban az "egyenlőtlen teherviselésre" fog összpontosulni - nevezetesen arra, hogy a haredimek(ultraortodoxok) mentesülnek a katonai szolgálat alól.
   
"Az egészséges, demokratikus és liberális közvéleményt fogom képviselni" - mondta az új pártvezért, aki szerint "a tiltakozás még nem halt ki teljesen", és "a Kadima vissza fogja adni a munkásosztály méltóságát".
   
Az Iránban született Saul Mofaz a keddi szavazáson a párttagok voksainak 61,7 százalékát szerezte meg az addigi vezető, Cipi Livni volt külügyminiszter 37,23 százalékával szemben. A héjának tartott, a biztonsági kérdésekre nagy súlyt fektető  Mofaz alaposan visszavágott Livninek, aki a párt előző, 2008-as vezetőválasztásán csak mintegy 400 vokssal kapott nála többet.
   
A centrista Kadima (Előre) a kneszet legnagyobb pártja 28 mandátummal, kormánykoalíciót a 2009-es választások után mégis a Benjámin Netanjahu vezette, 27 helyet szerző jobboldali Likud tömb tudott létrehozni.
   
Mofaz már számos alkalommal hangoztatta álláspontját az iráni atomprogram veszélyeit illetően, és véleménye most a Kadima és az egész izraeli ellenzék vezéreként még többet nyom a latban. "Netanjahu politikailag manipulálja az iráni kérdést - mondta a Háárec-interjúban. - Az a létünket fenyegeti, de a kampányt az amerikaiaknak kell vezetniük. A katonai opció a legutolsó és még távoli lehetőség. Fenn kell tartanunk ezt az opciót, de az amerikaiaké a vezető szerep."
   
Cipi Livni eddigi pártelnökről, volt külügyminiszterről szólva hangsúlyozta: mindent meg fog tenni, hogy a pártban tartsa őt, elismeri választási értékét, és örülne, ha elfogadná majd a második helyet a párt választási listáján - ahogy korábban Livni is fenntartotta neki ezt a helyet. Mofaz mindamellett tett egy olyan megjegyezést is a szerdai interjúban, hogy "mindenki pótolható".
   
A Jediót Ahronót című népszerű lap csütörtöki számában közzétett felmérés eredményei szerint egyébként a Kadima az új elnök megválasztása után is lemaradóban van: ha most lennének a választások, csak 12 képviselői helyhez jutna, míg a Likud 29-hez. A Kadima visszaesésének nagy nyertese pedig a Munkapárt lenne, amely a mostani nyolcról 18-ra növelné mandátumainak számát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.