Saul Mofazt választották meg

Új vezetője van az izraeli ellenzéki pártnak

Saul Mofaz, az Iránban született volt vezérkari főnök és védelmi miniszter lett a fő izraeli ellenzéki párt, a Kadima új vezetője, miután a keddi szavazáson a párttagok voksainak 61,7 százalékát szerezte meg az eddig vezető, Cipi Livni volt külügyminiszter 37,23 százalékával szemben.

2012.03.28 10:59MTI

A párt szóvivője szerdán közölte, hogy a végleges adatok szerint Mofaz 23 987, Livni pedig 14 516 szavazatot kapott, és hogy a párt mintegy 95 ezer tagjának 41 százaléka vett részt a voksoláson.
   
Az eredmények közzététele utáni győzelmi beszédében az új pártvezér azt hangoztatta, hogy határozottan szociális programmal igyekszik megszerezni a hatalmat, s ebben közös harcra hívta legyőzött vetélytársát. "Cipi, a te helyed köztünk van" - mondta. A következő országos választások a tervek szerint jövő októberben lesznek.
   
Livni asszony az eredményt tudomásul véve telefonon gratulált ellenfelének, de nem kötelezte el magát a támogatása mellett. "Ezek az eredmények, köszönetet mondok a Kadima minden tagjának, aki belém helyezte bizalmát, és támogatott engem" - mondta híveinek tel-avivi választási központjában, hozzátéve, hogy az "igen hosszú", két hónapos választási kampány után pihen egy kicsit.
   
A héjának tartott Mofaz, aki nagy súlyt fektet a biztonsági kérdésekre, most alaposan visszavágott Livninek, aki a párt előző, 2008-as vezetőválasztásán csak mintegy 400 vokssal kapott nála többet. Bár a közvélemény-kutatások eredményei szerint nem valószínű, hogy a következő országos választásokon Mofaz legyőzné Benjámin Netanjahu kormányfőt, egyes szakértők szerint az új Kadima-vezér biztonsági "ajánlólevelei" növelhetik a párt választási esélyeit.
   
A Kadimát (a név jelentése Előre) 2005 novemberében alapította meg Ariel Saron akkori miniszterelnök, miután sokadmagával - köztük Mofazzal és Livnivel - kivált a jobboldali Likud tömbből, mert annak egy része ellenezte a Saron által összehangolt izraeli kivonulást a Gázai övezetből. 2006-ban Ehud Olmert követte a párt élén Saront, aki annak az évnek az elején agyvérzést kapott, és azóta is kómában van.
   
A 2009-es törvényhozási választásokon már Cipi Livni vezette a centrista pártot, és irányításával a Kadima szerezte meg a legtöbb helyet a kneszetben, 28-at, míg a Netanjahu vezette Likud 27 mandátumhoz jutott. Livninek azonban nem sikerült megszereznie az ultraortodox Sasz párt támogatását egy kormánytöbbség megteremtéséhez, és így végül Netanjahu alakíthatott koalíciós kormányt, amely máig is vezeti az országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.