Tüntetések Amerika-szerte

Rasszista gyilkosság Floridában: agyonlőttek egy fiút

A hatvanas évek polgárjogi mozgalmának tüntetéseire emlékeztető tömegmegmozdulások voltak csütörtökön több amerikai nagyvárosban, miután a floridai hatóságok csaknem egy hónapja nem hajlandók eljárást indítani egy önkéntes települési rendész ellen, aki lelőtt egy fegyvertelen fekete fiút.

2012.03.23 07:45MTI

Az eset, amellyel már a jelentősebb amerikai lapok is a címlapon és az országos televíziók pedig a nyitóhírek között foglalkoznak, február 26-án történt, amikor a 17 éves Trayvon Martin elment otthonról édességet venni, de a 28 éves települési önkéntes rendész-őrjárat vezetője, George Zimmerman gyanúsnak találta őt, követni kezdte, majd agyonlőtte.
   
Az Orlando egyik elővárosában, Sanfordban történt emberölés elkövetőjét azóta sem tartóztatták le, mert Zimmerman azt állította, hogy önvédelemből cselekedett és egy 2005-ben elfogadott floridai törvényre hivatkozott, amely lehetővé teszi az akár halálos erő alkalmazását is, ha valaki attól fél, hogy súlyos testi sérülést fognak okozni neki. A sanfordi rendőrséget, amely szerint semmi sem mond ellen Zimmerman vallomásának, jogvédő szervezetek rasszizmussal vádolták meg.
   
Bill Lee, Sanford egy éve hivatalban lévő (fehér) rendőrfőnöke csütörtökön lemondott a posztjáról, hogy "személye ne akadályozza a nyomozás menetét". Döntését megelőzően a város biztosai 3:2 arányban elutasították, hogy bizalmat szavazzanak a további munkájához. A rendőrfőnök azt állította, hogy az önvédelmi törvény alapján nem tehetett mást, mint hogy futni hagyta Zimmermant. Norton Bonaparte (fekete) polgármester kijelentette, hogy a rendőrség tevékenységét független kivizsgálását kívánja.
   
Az áldozat szülei ugyancsak csütörtökön találkoztak igazságügyi minisztérium képviselőivel. A tárca a héten korábban az ügy párhuzamos kivizsgálását ígérte, az illetékes szövetségi ügyésszel karöltve.
   
Zimmermannak - aki rendőrség szerint fehér, a rokonságától származó értesülések szerint pedig spanyolajkú és rasszistának nem nevezhető - volt fegyverviselési engedélye. Sajtóértesülések szerint az keltett benne gyanút, hogy Trayvon Martin csuklyás pulóvert viselt. Az elkövető letartóztatását csütörtök esti adatok szerint csaknem 1,4 millió ember követelte a Change.org weboldalon.
   
Az áldozat kevéssel a halála előtt felhívta a barátnőjét és elmondta neki, hogy valaki követi. Az elkövető az incidenst megelőzően a rendőrség számát, a 911-et hívta és jelentette, hogy egy gyanús alakot lát és annak ellenére követni kezdte Martint, hogy a diszpécser megpróbálta lebeszélni erről.
   
George Zimmerman, aki főiskolai hallgató és az eset előtt felvételét kérte a rendőrségbe, az apja szerint elköltözött Sanfordból, mert halálos fenyegetéseket kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.