Csak egy kis rasszizmus

Neonácik masíroztak a Normafánál

Hungarista és neonáci fiatalok "a nemzeti szocializmust éltetve" emlékeztek a 67 évvel ezelőtti budavári kitörési kísérletre szombat délután Budapesten, a Normafánál.

2012.02.11 19:16MTI

A többségében fekete dzsekit, fehér fűzős bakancsot viselő, kopaszra nyírt résztvevők "jelképes hadrendbe" álltak a XII. kerületi Normafánál, a Jánoshegyi út végénél lévő parkoló mögötti réten egy fekete molinó mögött, amelyre németül az volt írva, "védd a nemzeti szocializmust".

Az ott összegyűlt mintegy négyszáz ember közül többen külföldről érkeztek. A számukra hagyománnyá vált rendezvényt azért tartották, hogy megemlékezzenek 1945. február 11-éről, amikor a budai Várban rekedt német és magyar katonák megpróbáltak kitörni a szovjet hadsereg ostromgyűrűjéből.

Az általuk "becsület napjának" nevezett eseményen angolul, németül és magyarul is felszólaltak. A magyar szónokok a nemzeti szocializmust éltették és "a fehér faj" felsőbbrendűségét hirdették, illetve a "cionista hatalom" elleni harcra buzdították elvbarátaikat. A megemlékezés végén megkoszorúzták a kitörésben elesett katonák jelképes sírját, egy általuk vitt fakeresztet, amelyre egy világháborús német katonai sisakot tettek.

A fejfára azt írták: vér és becsület.

A Normafánál tartott megemlékezés előtt a budai Várban, a Kapisztrán-emlékműnél tartottak hasonló megemlékezést. A rendezvényen rendőri intézkedés nem volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.