Elfogadják a kérelmet?

Emigrálna a nyíltan rasszista Kertész Ákos Kanadába

Menekültstátuszt kért Kanadában a Kertész Ákos író - aki ellen felvállalt nyílt rasszizmusa óta elmondása szerint politikai hangulatkeltés és üldözés folyik.

2012.03.04 12:16ma.hu

A most elmenekült Kertész nyíltan rasszista módon, genetikai alapon ítélte el a magyarokat, az ügyészség ennek ellenére még csak meg sem gyanúsította - a II. és a III. Kerületi Ügyészség is elutasította azt a feljelentést, amelyet ellene tettek. Kertész az Amerikai Népszava oldalon közölt firkálmányában többek között ezt írta: "A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: "ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ." De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret-furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van, legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire."

Kíváncsian várjuk, hogy Kanada egy nyíltan rasszistát befogad-e vajon . Vajon mire számított John McClane a Die Hard - Az Élet mindig drága című 1995-ös filmben, mikor a "néger negyed" Harlemben az "I hate Niggers" (Utálom a "niggereket") táblával a nyakában sétált? A kérdés egyértelmű, a film meg is adta rá a választ.

Az eset kicsit hasonlít a Klub Rádió esetére. Szándékos provokáció hatására a visszájára próbálja fordítani a tényeket Kertész. Aki ilyen táblával a nyakában mászkál, ne lepődjön meg, ha inzultus éri. Lehet szaladni védelemért bárhová - már ahol tárt karokkal várnak egy rasszistát.

Kertész Ákos sajtóközleménye

A közösségi portálokon megjelent hír igaz. Kertész Ákos író február 29-én Kanadába távozott, és ott menekültstátuszt kért.

Az Amerikai Népszavában megjelent cikkét követően politikai hecckampány indult ellene nemcsak a fővárosi közgyűlésben, ahol megvonták díszpolgári címét, de kormányzati szinten és a parlamentben is. A kormánypárti sajtó hajtóvadászatot indított ellene, és nyíltan uszította a szélsőségeseket. Ennek köszönhetően állandó fizikai zaklatásnak, fenyegetettségnek volt kitéve, tettleg is inzultálták, az utcán megtámadták, életét veszélyben érezte.

Ha egy 80 éves író, akit minden a szülőföldjéhez köt, ilyen elhatározásra jut, és ekkora kockázatot vállal, annak súlyos oka van. Az eset sokat elmond arról az országról is, ahonnan egy írónak bármely írása miatt menekülnie kell.

“Nagyon nehezen jutottam erre az elhatározásra, mert számomra a magyar nyelv jelenti az életet. Magyarország a szülőföldem, az otthonom. Ezt a fájdalmas döntést nem Magyarország és a magyar nép ellen hoztam, amellyel mindig sorsközösségben éltem, hanem erre a lépésre a jelenlegi kurzus miatt kényszerültem. Remélem, hogy egy demokratikus és toleráns, emberséges Magyarországra egyszer még visszatérhetek” – mondta az író, aki e közleményen túlmenően egyelőre nem kíván nyilatkozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.