Vádat emeltek két iráni ellen

Bizonyítható a kapcsolat a thaiföldi robbantások között

A thaiföldi külügyminiszter bejelentette: vádat emeltek Thaiföldön két iráni férfi ellen a kedden elkövetett robbantásokkal összefüggésben.

2012.02.15 11:48MTI

A thai hatóságok szerint bizonyítható a kapcsolat a keddi bangkoki és a hétfői újdelhi robbantások között.
   
Szerdai sajtótájékoztatóján Szurapong Tovicsakcsaikul külügyminiszter elmondta, a két férfit azzal vádolják, hogy robbanószerkezetet hoztak működésbe nyilvános helyen, továbbá rendőrök és thai polgárok elleni gyilkosságot kíséreltek meg.
   
A tárcavezető nem nevezte terrorcselekménynek a bűntettet, de megerősítette, hogy van hasonlóság a bangkoki eset és az izraeli diplomaták ellen Indiában és Grúziában elkövetett támadások között.
   
Mindkét vádlottnak iráni útlevele van. A rendőrség a nyomukba eredt, miután az irániak bangkoki bérelt lakásában robbanás történt. Egyikük, Szaid Moradi, menekülés közben kézigránátot hajított egy taxi elé, mert az nem állt meg az intésére. A jármű sofőrje könnyebben megsérült. A férfi ezután rendőrökre akart gránátot dobni, de az túl korán robbant, és leszakította az egyik lábát.
   
A rendőrség átkutatta a vádlottak lakását, ahol két, gépkocsira tapasztható mágneses pokolgépet talált.
   
Moradi állítólagos cinkostársát a bangkoki repülőtéren tartóztatták le, még mielőtt elmenekült volna az országból. A thai rendőrség közölte szerdán, hogy volt egy harmadik gyanúsított is, egy bizonyos Zedagat Zadeh Maszúd, de neki kedd éjszaka sikerült elhagynia az országot a Kuala Lumpurba induló járattal, s feltehetően még mindig Malajziában lehet.
   
Egy nappal a bangkoki bűntény előtt Újdelhiben felrobbantották az izraeli nagykövetség egyik autóját. A detonációban két személy megsebesült. Szerdán az indiai hatóságok rátaláltak arra az elhagyott motorkerékpárra, amelyet feltehetően a merénylők használtak. Előzőleg a grúz fővárosban is hasonló merénylettel próbálkoztak, de ott az izraeli nagykövetség sofőrje időben észrevette, hogy a gépkocsira pokolgépet tapasztottak.
   
Jeruzsálem azonnal Iránt tette felelőssé mindhárom fővárosban történtekért, de Teherán határozottan elutasította a vádakat. Ramin Mehmaparaszt iráni külügyi szóvivő szerdán el is ítélte a bangkoki robbantásokat, és ismételten cáfolta, hogy Teheránnak bármi köze lenne hozzá.
   

A thai hatóságok mindenesetre vizsgálják, hogy a bangkoki robbantások összefüggésbe hozhatóak-e a hét elején Indiában és Grúziában végrehajtott támadásokkal. Vicsian Podphoszri, a thaiföldi nemzetbiztonsági tanács titkára szerint a nyomozók megtalálták azt a láncszemet, amely kapcsolatot teremt a bangkoki és az újdelhi támadások között: ugyanazt a robbanóanyagot használták itt is, ott is a támadók, és a pokolgépeknek ugyanolyan "mágnesburkolatuk" volt, amely származási helyét most vizsgálják a hatóságok.
   
Egy név nélkül nyilatkozó thaiföldi biztonsági vezető megerősítette, hogy a bangkoki robbantások elkövetői izraeli diplomaták elleni támadást szerveztek. A nagykövet is célpontjuk volt, s nagykövetségi gépkocsikra akartak pokolgépeket  - tette hozzá.
   
Jichák Soham, Izrael bangkoki nagykövete is úgy nyilatkozott, hogy Bangkokban is az Újdelhiben és Tbilisziben használtakhoz hasonló pokolgéppel próbálkoztak a merénylők, s ebből szerinte arra lehet következtetni, hogy ugyanaz a terrorhálózat áll a történtek mögött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.