A kezeletlen problémák miatt

Mi lesz Kínával?

Kínában szaporodni fognak a Vukan falubelihez hasonló lázadások.

2011.12.27 16:10MTI

A Vukan (Wukan) faluban a kisajátítások kiváltotta tüntetések leállításában közreműködő egyik magas rangú kínai vezető szerint Kínában fel kell készülni a hasonló tiltakozásokra, az állampolgárok ugyanis a jogaikat követelik.

"Ebben a (déli) régióban sok olyan probléma volt, amelyet nem kezeltek időben. Amint kitört az erőszak, súlyosak voltak a következményei" - jelentette ki Csu Ming-kuo (Zhu Mingguo) egy értekezleten a Kuangcsu Zsipao (Guangzhou Ribao) című hivatalos napilap jelentése szerint.

A Kuangtong (Guangdong) tartománybeli 13 ezer lakosú Vukan mezővárosban élő földművesek fellázadtak a kommunista vezetők korrupciója miatt. A haragjukat több, általuk törvénytelennek ítélt földfoglalás váltotta ki.

"A demokráciával, egyenlőséggel és a jogokkal kapcsolatos öntudat egyre nő, következésképpen egyre nőnek a követelések" - jelentette ki a magas rangú kínai vezető a társadalmi stabilitásról tartott értekezleten. "A tömegmozgalmak kezelése egyre nehezebb" - tette hozzá.

Az országban nagy visszhangot kiváltó válság a múlt héten csillapodott le. A kínai hatóságok szabadon engedték a lázadás vezetőit, enyhítettek a rendőri jelenléten és munkacsoportot küldtek a lakosság panaszainak összeírására.

A hivatalos kínai sajtó bírálta a vukani helyi hatóságok magatartását, amelyek először elrendelték a falu tíznapos blokádját, majd békülékenyebb álláspontra helyezkedtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.