Kis adatlopósdi

Kínai hackerek belopták magukat a kereskedelmi kamara szívébe

Kínában tevékenykedő hackerek tavaly behatoltak az amerikai kereskedelmi kamara számítógépes rendszerébe, és adatokat szereztek meg annak műveleteiről és 3 milliós tagságáról.

2011.12.21 10:18MTI

A legjelentősebb amerikai érdekérvényesítő csoport elleni támadás legalább 300 internetes címet érintett. Illetékesek tavaly májusban fedezték fel a behatolást, és vetettek véget az elektronikus fürkészésnek.

Egyelőre nem világos, mekkora adatmennyiséghez fértek hozzá a hackerek az egy éven át tartó művelet során.

A lap által idézett források egyike szerint Washingtonban arra gyanakszanak, hogy a hackerek csoportja kapcsolatban áll a kínai kormánnyal.

Az üzleti napilap megszólaltatta a kínai nagykövetség szóvivőjét, aki leszögezte: az olyan állításokra, hogy a számítógépes támadás mögött Kína állna, "semminemű bizonyíték nincs", ezért azok "felelőtlenek".

A kérdést nem kellene "politizálni" - tette hozzá a szóvivő.

A kereskedelmi kamarának 450 alkalmazottja van, feladata az üzleti körök - köztük a legnagyobb amerikai konszernek -érdekeinek képviselete a törvényhozásban. A WSJ szerint a megcsapolt e-mail üzenetek vállalatok és olyan fontos személyek nevét tartalmazták, akik kapcsolatban állnak a kereskedelmi kamarával. Szerepeltek bennük kereskedelempolitikai dokumentumok, üzleti találkozókról készített feljegyzések, üzleti utakról szóló beszámolók.

"Szokatlan számunkra, hogy egyértelműen olyan valakinek a keze van a dologban, aki nagyon érti a dolgát: pontosan tudta, hogy kik vagyunk, célirányosan szemelt ki magának bizonyos személyeket, és bonyolult eszközöket alkalmazott az információk megszerzése érdekében" - árulta el az újságnak David Chavern, a kamara számítástechnikai részlegének vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.