A kínai a menő?

Nem kell a diákoknak a német nyelv

Veszített népszerűségéből idegen nyelvként a német a diákok körében az Európai Unió tagállamaiban.

2011.12.18 07:39MTI

Hollandiában 2004-ben például még a diákok 86 százaléka tanult németül, 2010-ben viszont már csak 44 százalékuk. Más uniós országokban is visszaesett a tanulók aránya - közölte a német statisztikai hivatal.

Kivételt egyedül Luxemburg képez: ott minden tanuló részesül németnyelv-oktatásban, ugyanis a luxemburgi és a francia mellett a német is hivatalos nyelv.

A németül tanuló diákok arányát tekintve Luxemburgot Szlovénia, Szlovákia, Csehország és Lengyelország követi a sorban.

Magyarország a hatodik, a fiatalok 45 százaléka tanul németül. 2005-ben még 51 százalékuk igyekezett iskolai keretek között elsajátítani a nyelvet.

Az adatokat az Eurostat, az EU statisztikai hivatala gyűjtötte össze a gimnáziumi korosztályt vizsgálva. Azokat az országokat vonta be a felmérésbe, amelyek tantervében szerepelt a német idegen nyelvként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.