Magyar nyelv éve alkalmából rendezik meg!

Konferencia a magyar kulturális intézetben- Kazinczy és a német nyelv!

Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója és Magyar nyelv éve alkalmából a bécsi Collegium Hungaricum, a Bécsi Egyetem Finnugor Intézete és az ELTE Történeti Intézete május 22-én "Kazinczy és a német nyelv" címmel tudományos konferenciát rendez a magyar kulturális intézetben.

2009.05.22 15:10ma.hu

A konferencián a két egyetem történészei és irodalomtörténészei többek között azt boncolgatják majd, milyen forrásokat, mintákat jelentett Kazinczy irodalomszervező és nyelvújító tevékenységében a német nyelvű kultúrkör, hogyan formálták, gazdagították Kazinczy műveltségét bécsi tartózkodásai, illetve hogyan helyezhető el a magyar nyelvújítás az európai kontextusban. 

A tanácskozás az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány támogatásával valósul meg. Amilyen fontos szerepet játszott Kazinczy munkásságában a német nyelv és bécsi látogatásai, éppoly meghatározó volt életrajzában egy tiroli városka: több mint hat éves fogságából egy évet töltött a magyar szabadságmozgalmakkal szembeni megtorlások szimbólumaként ismert Kufstein hírhedt várbörtönében. 

A konferencia résztvevői a tanácskozás után ellátogatnak a Bécstől kb. 400 km-re fekvő városba, ahol - a Collegium Hungaricum kezdeményezésére - emléktáblát avatnak Kazinczy fogságának helyszínén. 

A kétnyelvű (magyar-német) márványtábla ideális helyre kerül: a Császártorony múzeumként működő szintjén, Kazinczy egykori cellájának ajtaja mellett idézi meg a költő és nyelvújító emlékét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.