29 ezer diák töri a nyelvet

Rendben megkezdődtek a német nyelvi vizsgák

Nem zavarta meg a LIGA országos sztrájkja a német nyelvi írásbeli érettségiket, a vizsgák 1068 helyszínen csaknem 29 ezer diákkal rendben megkezdődtek pénteken és zavartalanul folynak - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

2009.05.08 09:23MTI

Sem az OH központjába, sem regionális igazgatóságaira nem érkezett semmilyen rendkívüli esetről bejelentés - tudatta a hivatal. Középszinten 1.019 helyszínen 26.925-en, emelt szinten 49 helyszínen 2.034-en érettségiznek német nyelvből. Az írásbeli vizsga mindkét szinten négy elkülönülő részből áll.

Középszinten a vizsga időtartama 180 perc. Ebből az első rész, az "Olvasott szöveg értése" 60 percet tesz ki, míg a második rész, "A nyelvhelyesség" feladatsor megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, végül az "Íráskészség" feladatsor, amelyre 60 percet kapnak a diákok. Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc.

A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, de az egyes feladatok megoldására fordítható idő 70, 50, 30, illetve 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a diákok a feladatok megoldásához mindkét szinten használhatnak nyomtatott szótárt (a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszközt nem vehetnek igénybe).

Az egyes vizsgaösszetevők értékelése mindkét szinten egymástól független, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.