Jogszabályok sztrájk idejére

Sztrájk alatt írják a német érettségit

Az oktatási miniszter kérelemre vagy hivatalból intézkedhet az érettségi vizsgával kapcsolatban, ha országos szinten veszélybe kerül a matúra jogszabályok szerinti lebonyolítása.

2009.05.07 12:41MTI

Az oktatási tárca honlapjára csütörtökön - a LIGA Szakszervezetek által meghirdetett országos sztrájk előtti napon - feltett tájékoztató szerint a minisztérium vezetője döntését adott esetben három munkanapon belül köteles meghozni és közzétenni. 

Intézkedése - amelyet távközlési eszköz útján is közzétehet - ezután azonnal végrehajtható. A vonatkozó szabályok szerint akkor, ha a vizsgázó az írásbeliről neki fel nem róható okból elkésik vagy távol marad, az adott vizsgából pótló vizsgát tehet.
 
Ehhez az iskolaigazgató járulhat hozzá. Fel nem róható oknak számít minden olyan, a vizsgán való részvételt gátló esemény, körülmény, amelynek bekövetkezte nem vezethető vissza a diák szándékos vagy gondatlan magatartására. Amennyiben nincs lehetőség az adott vizsgaidőszakon belül írásbelit tenni, engedélyezhető az írásbeli vizsgarész szóbelivel történő kiváltása. 

Akkor, ha a diák erre lehetőséget kap - és a vizsga eredetileg írásbeli vagy gyakorlati és szóbeli részből áll - a diáknak két tételt kell húznia. Ha a diák írásbeli helyett szóbeli vizsgát tett, mindkét tételt a szóbelik értékelési szabályai szerint kell értékelni, majd a két tételre adott pontszám összegét a szóbelin elérhető pontszám kétszeresének százalékában kell kifejezni. 

Az érettségizőnek mindkét szóbelin legalább 10 százalékot kell teljesítenie ahhoz, hogy legalább elégségest kaphasson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.