Techno-DJ, Hanzi nyuszi és társaik...

Irány az európai többnyelvűség!

A budapesti Goethe Intézet munkatársai öt évvel Magyarország EU-tagállammá válása után arra törekszenek, hogy sokoldalú tevékenységükkel többnyelvű európai polgárokká válásunkat segítsék.

2009.05.20 10:10ma.hu

Nyelvtanulási, kulturális, zenei és nemzetközi kapcsolatokra épülő projektektől színes a tavaszi programpaletta. 2004. május elseje óta hazánk is az Európai Unió tagországa.
 
- „Az azóta eltelt időt és a munkaerőpiac kihívásait megvizsgálva egyértelműen látható, hogy valódi érték és kézzelfogható előny, ha valaki ismeri üzleti partnerének, munkaadójának vagy a nemzetközi konferencia-hívások résztvevőinek anyanyelvét” – összegzi a nyelvtanulási tapasztalatokat Dr. Gabriele Gauler, a budapesti Goethe Intézet igazgatónője.
 
Az angol mellett a német nyelv az, amely ma belépőt biztosíthat az európai munkaerőpiacra: míg a legtöbb munkahelyen az angol nyelvtudás alapfeltétel, a német nyelv ismerete pluszt jelenthet a pályázatok kiválasztásánál. Nem véletlenül van ez így. A német ugyanis a legelterjedtebb anyanyelv Európában: az európaiak 24 %-a beszéli; míg az angol, francia vagy olasz esetén ez a szám 16 %. 

- „A nyelvtanulás terén a korai kezdés a többnyelvű európai polgárrá válás fontos pillére. Ha sikerül idejekorán felkelteni a gyermekek érdeklődését az idegen nyelvek iránt, úgy a kicsik nyitottá és befogadóvá válnak a különböző kultúrákkal szemben” – teszi hozzá az igazgatónő.
 
A korai, játékos találkozás a némettel elősegíti, hogy később más nyelveket is könnyebben megtanuljon a gyermek. A több idegen nyelv ismerete pedig tökéletes összhangban áll az Európai Unió ajánlásaival. Hogy miért jó, ha a fiatalok a németet választják az angol mellett második idegen nyelvként? Segít-e Hanzi nyuszi a korai nyelvtanulásban? Mi az a PASCH? 

És mikor van az Európai Kulturális Intézetek Éjszakája? Mindezekre a kérdésekre választ adnak a budapesti Goethe Intézet tavaszi és nyári programjai. 

A korai nyelvoktatás, a többnyelvűség, a nemzetközi kommunikáció kiemelten fontos az intézet tevékenységében, melyben éppúgy szerepet játszik az európai kultúra népszerűsítése és az EU-tagállamok közötti párbeszéd serkentése, mint a befektetők és munkaadók gazdaságélénkítő interakcióinak ösztönzése.
 
A Ráday utcai székhelyű intézmény aktuális projektjeiről részletesen a következő oldalakon olvashat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.