Aggódnak az EP-ben

Magyar demokrácia: zöld levél ment Barrosonak

Az Országgyűlésben december 23-án tartandó szavazással kapcsolatos aggodalmaikat fejtették ki az Európai Parlament zöld frakciójának vezetői abban a levélben, amelyet keddi brüsszeli bejelentésük szerint José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökhöz intéztek.

2011.12.20 15:43MTI

Daniel Cohn-Bendit és Rebecca Harms, a képviselőcsoport társelnökei - közleményük szerint - arra figyelmeztetnek, hogy a javaslatok elfogadása "gyakorlatilag a demokrácia és a törvény uralmának végét" jelentené Magyarországon.
   
A két képviselő arra kéri a bizottsági elnököt, hogy "vizsgálja meg, Magyarország tartja-e még magát azokhoz az alapértékekhez, amelyeken az Európai Unió alapul".
   
A társelnökök egyebek között azt kifogásolják, hogy a kormány a parlament szavazási rendszerében jelentős változásokat igyekszik keresztülvinni, aminek révén szerintük korlátozódna az ellenzék részvétele a törvényhozási folyamatban. Az MNB és a PSZÁF összevonását célzó javaslatot Cohn-Benditék szintén bírálják: ez szerintük "véget vetne az országban az utolsó olyan intézmény függetlenségének, amelyet nem a Fidesz által kinevezett személy irányít". Kritizálták a levélben a választási törvény tervezett módosítását is, amelyet szerintük úgy alakítottak, hogy "növeljék a lehetőségét annak, hogy a Fidesz a következő választáson is hatalmon maradjon, még akkor is, ha a szavazók világos többsége ez ellen foglal állást".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.