Nincs, ami helyreállítaná a befektetők bizalmát

Barroso szerint továbbra sincs megoldás a válságra

Az Európai Bizottság elnöke szerint Európa továbbra sem talált olyan megoldást szuverén adósságválságára, amely helyreállítaná a befektetői bizalmat.

2011.11.25 17:16MTI

Egy Lisszabonban  zajló konferencia szünetében Barroso újságírók előtt úgy nyilatkozott, hogy az európai gazdasági helyzet "igen aggasztó", és kormányzati integráció nélkül lehetetlen az euró megtartása.
   
Barroso úgy vélte, hogy az euróövezeti országoknak tabuk nélkül kellene megvitatniuk a közös eurókötvények ügyét. Egyúttal felszólította a tagállamokat, hogy nyíltan és racionálisan álljanak a kérdéshez.
   
Az Európai Bizottság szerdán az euróövezeti országok költségvetésének szorosabb ellenőrzését célzó jogszabályi indítványokat tett. Ezek szerint a közös pénzzel fizető országoknak lehetővé kellene tenniük, hogy a brüsszeli bizottság minden év október közepéig áttekinthesse a következő esztendőre szóló költségvetési tervezetüket, és változtatásokat javasolhasson, ha megítélése szerint azok nem illeszkednek az uniós költségvetési szabályokhoz.
   
Egy másik szabályozási javaslat értelmében megteremtenék a jogi alapot azon euróövezeti országok gazdaságpolitikájának szoros felügyeletéhez, amelyeknek pénzügyi mentőövet dobott az unió, illetve amelyeket súlyos pénzügyi instabilitás fenyeget.
   
A José Manuel Barroso európai bizottsági elnök által "stabilitási kötvénynek" nevezett pénzügyi eszköz gondolatát a brüsszeli javaslattevő-végrehajtó testület három megvalósítási változatban is kidolgozta a most közzétett Zöld Könyvben. A testület azt tervezi, hogy a konzultációs időszak lezárultával majd a három változat valamelyike mellett hivatalosan is leteszi majd a garast.
   
Barroso elismerte, hogy ez nem oldja majd meg az euróövezet minden gondját, de úgy vélekedett, hogy hasznos lehet a stabilitást szolgáló közös kötvénykibocsátás. Szerinte a gondolat egyre kevesebb ellenállásba ütközik az unióban, és Angela Merkel német kancellárnak sincs "alapvető" kifogása a gondolattal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.