Mit tartalmaz az intézkedéscsomag?

Adósságválság a csúcson: Barroso szerint közel a megoldás

Kézzelfogható közelségbe került a megállapodás az adósságválságra megoldást jelentő intézkedéscsomag ügyében - mondta szombat este újságíróknak José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

2011.10.23 08:26MTI

Az unió legfőbb javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetője a Brüsszel melletti Meisében nyilatkozott, ahol az európai jobbközép, kereszténydemokrata irányultságú pártcsalád, az Európai Néppárt (angol rövidítése: EPP) tartotta az EU-csúcstalálkozó előestéjére időzített saját csúcsértekezletét.

Barroso arra alapozta derűlátását, hogy a Brüsszelben szombaton több tanácskozást is tartó pénzügyminiszterek - 27-es EU-körben, illetve 17-es euróövezeti körben - hírek szerint jelentős haladást értek el.

Angela Merkel
német kancellár szintén megerősítette Meisében, hogy a pénzügyminiszterek ülésén előrelépés történt. Uniós diplomáciai források szerint egyetértés formálódik abban: mintegy 108 milliárd euróval kell feltőkésíteni a nehéz helyzetbe került bankokat, hogy azok a 9 százalékosra emelendő tőkemegfelelési követelményeknek eleget tudjanak tenni. A pénzügyminiszterek által elért haladást nyilván előmozdította, hogy Merkel - mint azt Párizsban közölték - még szombat délután telefonbeszélgetést folytatott Nicolas Sarkozy francia államfővel.

Hogy pontosan miben tudtak megállapodni, az egyelőre részleteiben nem ismeretes.

Ám Jan Kees de Jager holland pénzügyminiszter közlése szerint a miniszteri tanácskozás napirendjéről immár lekerült az a francia javaslat, hogy az európai stabilitási alapot "bankszerű jogosítványokkal" ruházzák fel.

Merkel
arról beszélt az újságíróknak, hogy "összességében realista megközelítésre" sikerült jutni az adósságválság sújtotta Görögország ügyében. Rendelkezésre fognak állni a szükséges eszközök az euró megvédéséhez - hangsúlyozta a német kancellár, de hozzátette, hogy ennek érdekében még sok munka van hátra, és hogy vasárnap nem várhatóak végleges döntések.

A francia államfő egyelőre nem nyilatkozott. Ő egyébként párizsi sajtóértesülések szerint szombaton háromszor látogatta meg a kórházban feleségét, Carla Bruni-Sarkozyt és újszülött leánygyermeküket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.