Megvonná a romániai szavazati jogot

Büntetné egy román képviselő a kettős állampolgárságot

A romániai Demokrata Liberális Párt Szatmár megyei elnöke olyan törvénytervezetet készül benyújtani a parlamentben, amelyik értelmében a magyar állampolgárságot is felvevő romániai magyarok elvesztenék a szavazati jogukat a romániai parlamenti választásokon.

2011.12.20 14:20MTI

Ioan Holdis, a vezető kormánypárt képviselője úgy vélekedett: „az emberek saját akaratukból szerezték meg a magyar állampolgárságot, ez pedig azt jelenti, nem érdekli őket, mi történik abban az országban, amelyben születtek és amelyben élnek. Szavazzanak csak a magyarországi választásokon.”
   
A képviselő nyilatkozatára a Krónika napilap figyelt fel. Ioan Holdist a román jégkorong-válogatott csíkszeredai himnuszéneklése apropóján fejtette ki a magyar állampolgárságról is a véleményét a Libertatea napilapban. A Krónika által megszólaltatott Korodi Attila, a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke úgy vélte, képviselőtársa csupán hirtelen felbuzdulásában mondhatott effélét azzal a céllal, hogy román érzületét bizonyítsa a választói előtt.

Korodi elmondta, a honatya valószínű nem gondolta át, hogy egy ilyen lépés a Moldovai Köztársaság-belieket is érintené, akik tömegesen szerezték meg a román állampolgárságot. A külföldön élő románok szavazatai épp a Demokrata Liberális Pártot segítették a legnagyobb mértékben a legutóbbi választásokon. Traian Basescu, a párt egykori elnöke a külföldön leadott szavazatokkal nyerte el 2009-ben a második elnöki mandátumát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.