Radioaktív anyagot találtak az orosz vámosok

Sugárzó tartályokkal ült volna a gépre Moszkvában egy utas

Az orosz szövetségi vámhivatal közölte: radioaktív anyagot találtak az orosz vámosok egy Iránba tartó utasnál a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren.

2011.12.16 14:59MTI

A tájékoztatás szerint egy utas poggyászában 18 darab - iparilag gyártott - fémtartályt találtak, amelyek sugárzása húszszorosa a megengedett határértéknek. A vizsgálat során megállapították, hogy a tartályokba zárt anyag olyan radioaktív izotóp, amely kizárólag atomreaktor működésekor keletkezhet.
   
A radioaktív nátrium 22-es - ipari - izotópot tartalmazó fémtartályokat már a beszállás előtt, az utasváróban találták a sugárzásmérő készülékeknek köszönhetően - adta hírül a vámhivatal.
   
Az ügyben a moszkvai Seremetyjevo repülőtéri vámhatóság feljelentése alapján bűnügyi eljárás indult az illetékes moszkvai ügyészségen. 
   
A nátrium 22-es izotópot a gyógyászatban használják, nem található meg a természetben. Előállítása gyorsítókban, azaz ciklotronokban történik. Ezek a berendezések a Roszatom állami vállalatnál, valamint több egyetemen, illetve az olyan nagy orvostudományi központokban és kutatóintézetekben is megtalálhatóak, mint például a híres Kurcsatov Intézet.
   
Oroszország és Irán között életben van egy megállapodás molibdén 99-es és jód 131-es orvosi izotópok szállításáról - emlékeztetet az Interfax orosz hírügynökség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.