Visszavonja a terméket a gyártó

Japán - Radioaktív cézium a babatejporban

Radioaktív céziumot talált az általa gyártott tejporban a japán Meiji élelmiszer- és tejipari vállalat, amely visszavonja a terméket.

2011.12.06 12:59MTI

Feltételezik, hogy a fukusimai atomerőmű balesetekor kibocsátott részecskék lehetnek a sugárzás forrásai.
   
A Meiji keddi bejelentése szerint 400 ezer doboz csecsemőknek szánt, kizárólag Japánban forgalmazott tejport hív vissza a boltok polcairól.
   
Egyelőre tisztázatlan, hogy a radioaktív cézium miként került a tejporba, de a cég illetékesei feltételezik, hogy a fukusimai atomerőmű balesetekor kibocsátott részecskék lehetnek a sugárzás forrásai. Elképzelhető, hogy a szárításhoz használt forró levegő tartalmazta a cézium izotópokat.
   
A Meiji mérései azt mutatták, hogy kilogrammonként akár 30,8 becquerel is lehet a tejpor cézium-szintje. Bár Japánban a megengedett határérték 200 Bq/kg lenne, a vállalt saját döntése alapján visszahívja a terméket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.