Kizárólag békés célokra

Nukleáris technológiát exportálna Japán

Noda Josihiko kormányfő közölte: a fukusimai atomkatasztrófa ellenére Japán nukleáris technológiát akar exportálni, de csakis békés célokra.

2011.12.02 15:29MTI

A közvélemény atomenergiával kapcsolatos aggodalmai ellenére a japán parlament még ebben a hónapban kétoldalú egyezményeket ratifikál, amelyeket korábban Jordániával, Oroszországgal, Dél-Koreával és Vietnámmal kötöttek a nukleáris energia civil hasznosításával összefüggő együttműködésről.
   
Japán még a tavaszi fukusimai katasztrófa előtt írta alá az ezzel kapcsolatos egyezményeket a négy országgal.
   
A japán kormány fokozatosan lemond az atomenergia felhasználásáról - közölte még szeptemberben a japán ipari miniszter, miután az új kormányfő, Noda Josihiko nem akar új  atomerőműveket építtetni, az elöregedetteket pedig felszámolná.
        
Japánban a márciusi földrengés és szökőár következtében súlyos nukleáris katasztrófa történt, és ez gyökeresen megváltoztatta a politikusok és a közvélemény viszonyulását az atomenergiához. Az országban 54 atomreaktor van, közülük jelenleg csak 11 működik. A fukusimai nukleáris baleset után új biztonsági előírásokat vezettek be az atomiparban, és az ellenőrzés céljából leállított reaktorok közül csupán egy kapta meg a működési engedélyt.
        
A fukusimai katasztrófa előtt Japán áramszükségletének mintegy 30 százalékát atomerőművek fedezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.