Meghibásodott egy szivattyú

Japán - Radioaktív víz ömlött ki egy reaktorból

Japán kormányforrások közölték: radioaktív szivárgás történt egy japán atomerőműben, egy üzemen kívüli reaktorban.

2011.12.10 08:17MTI

A szennyezés nem jutott ki a létesítményből. A rendkívüli eseményt pénteken regisztrálták a Kyushu Electric Power Co. cég által az ország délnyugati részében, Saga prefektúrában üzemeltetett Genkai atomerőműben, ahol Szaito Tecuja, a japán atomenergia-felügyelet szóvivőjének közlése szerint 1,8 tonna radioaktív víz szivárgott ki a harmadik számú reaktor egyik szivattyújából. A rendkívüli esemény okait még vizsgálják.

A szóvivő szerint a hűtőanyagot begyűjtötték, az erőmű raktározási részlegébe vezették el, s az nem jelent veszélyt a biztonságra.
   
Az erőmű hármas blokkja nem üzemelt, rutinvizsgálatokra leállították, amikor a tisztítórendszer szivattyúja meghibásodott.
   
Az üzemeltető pénteken hír adott egy pumpa meghibásodásáról, de akkor nem tett említést a nukleáris szivárgásról. 
   
Kisimoto Hideo, Genkai város polgármestere sajnálkozását fejezet ki, hogy az atomerőmű üzemeltetői nem tárták fel teljesen a rendelkezésükre álló információkat az üzemzavarról. "A helyi kormányzatnak tudnia kell erről, változtatni kell a vállalat hozzáállásán" - hangsúlyozta a polgármester.
   
A szigetországban március 11-én hatalmas károkat okozott egy pusztító erejű földrengés és az azt követő szökőár, amelyben súlyosan megsérült a fukusimai atomerőmű hűtőrenszere: a csernobili tragédia után a világ második legnagyobb nukleáris katasztrófája következett be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.