Radioaktív szennyeződés a létesítmény körül is

Rákban szenvednek az izraeli atomerőmű munkásai

Sok munkás súlyos daganatos megbetegedés áldozata lett az izraeli Negev sivatagban álló dimónai atomerőműből évek óta szivárgó sugárzás miatt.

2011.12.15 08:59MTI

A Haarec című izraeli napilap jelentése szerint az atomerőmű mintegy 50 jelenlegi és volt dolgozója fordult a bírósághoz pénzbeli kártérítést követelve megromlott egészségi állapota miatt.
   
Az első, szerdai bírósági meghallgatáson Ilán Kaner, a károsultak ügyvédje közölte: dokumentumokkal tudják bizonyítani, hogy a reaktor biztonsági rendszerében bekövetkezett meghibásodások miatt több ízben történt radioaktív szennyeződés nemcsak magában az erőműben, de a környékén is.
   
A védelem tanúja, a reaktor biztonsági részlegének egykori helyettes vezetője, Dán Litaj szerint történtek sugárzóanyag-szivárgások. Mint mondta, "ilyen balesetek az erőmű megépítése óta történtek és mostanában is előfordulnak".
   
A tárgyalás azután folytatódik, hogy a vád benyújtja a petah-tikvai kerületi bíróság bírája által kért, a felperesek állítását igazoló dokumentumokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.