"A boszorkány elvesztette a fejét"

Amnesty International: sokkoló volt a kivégzés

Az Amnesty International emberi jogi szervezet "mélyen megrázónak" nevezte a Szaúd-Arábiában "varázslás és boszorkányság" vádjával lefejezett nő esetét, ami szerintük kiválóan példázza, miért kell betiltani a kivégzéseket a királyságban.

2011.12.13 12:05Konrád - ma.hu

A szaúdi Amina bint Abdul Halim bin Salem Nassert hétfőn fejezték le az északi al-Jawf tartományban, miután bíróság elé állították és elítélték varázslásgyakorlás bűnéért - jelentette a belügyi minisztérium, de a részleteket nem árultak el.  

„Az állampolgár... boszorkányságot és varázslást gyakorolt” - idézte az al-Watan újság a minisztériumot. „A halálbüntetést hétfőn végrehajtották az elítélten al-Jawf régió Quarayyat kerületében”.

Szaúd-Arábia abszolút monarchia, nincsen írásos büntetőtörvénykönyve, az ítélkezés alapja az iszlám sharia jog, amit az ország bírói értelmeznek. „Noha nem tudjuk pontosan milyen cselekedetek alapján ítéleték el Aminát, a varázslás vádját gyakran használják az országban emberek megbüntetésére, általában igazságtalan tárgyalások után, például ha a véleménynyilvánításhoz, vagy a vallásszabadsághoz tartozó jogaikat gyakorolják” - mondta el Philip Luther az AI Közel-keleti és Észak-afrikai programigazgatója.

Az AI szerint az elmúlt hónapokban ez már a második ilyen jellegű kivégzés. Medinában még szeptemberben végeztek ki egy szudáni illetőségű férfit varázslás vádjával.

Idén ez már a 79. kivégzés volt Szaúd-Arábiában, ami a tavalyi mennyiség közel háromszorosa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.