Vitatják az új méreginjekció hatásait

Videóra vették a kivégzést, hogy kiderüljön az elítélt szenvedése

Nem öli meg azonnal az elítéltet az Amerikában nemrég bevezetett új méreginjekció, ennek bizonyítására videóra vették csütörtök este egy családját meggyilkoló férfi agonizálását.

2011.07.22 07:29ma.hu

Rendkívüli felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban csütörtök este végrehajtott kivégzés rögzítése, amelyet egy másik halálraítélt, Gregory Walker védői kezdeményeztek. Az ügyvédek arra akartak bizonyítékot szerezni, hogy a Georgia államban nemrégiben bevezetett új szer, a pentobarbiturát felesleges szenvedéseket okoz az elítéltnek.

A mérget idén június 23-án használták először Georgiában, de Amerika nyolc államában idén összesen 18 bűnözőt végeztek ki ezzel a szerrel. A Roy Blankenship kivégzésén egy hónapja jelen lévő hírügynökségi tudósító szerint azonban az elítélt nem halt meg azonnal, hanem előbb meredten bámult a karjára, majd összefüggéstelenül motyogni kezdett, miközben fejét többször odacsapta a kivégzőágyhoz.

A védőügyvédek szerint ez jól bizonyítja, hogy a pentobarbiturát nem szedálja le az elítéltet, mielőtt a következő adagtól lebénulna és az utolsó fecskendőből a kálium-klorid végleg megállítaná a szívét.

Fotó: Unconfirmed Breaking News


Andrew Grant DeYoung kivégzését a szer ellentmondásos volta miatt egy nappal el is halasztották, ám végül a védők minden tiltakozása ellenére végrehajtották az ítéletet és a videófelvétel is megszületett. Utóbbi ellen az ügyészség azzal próbált érvelni, hogy a felvétel megzavarhatja a biztonsági előírások betartását, valamint hogy később kikerülhet a siralomház falai közül és akkor óhatatlanul médiaesemény lesz belőle.

A jogászok viszont emlékeztettek egy korábbi felvételre, amely 1992-ben egy gázkamrás kivégzést dokumentált. Ezt az alapos tanulmányozás után megsemmisítették, a kivégzés ezen módját pedig később el is törölték Kaliforniában.

Richard Dieter, a Halálbüntetések Információs Központjának ügyvezetője ezúttal is elmondta, a felvétel hasznos lehet, hogy többet megtudjanak az új szer hatásairól.

2010-ben egy 168 áldozattal járó robbantás elkövetőjének, Timothy McVeigh-nek a kivégzését az áldozatok hozzátartozói Indiana államban zárt láncú tévéközvetítésen végignézték, ám az eljárást akkor sem rögzítették - emlékeztetett egy szakértő.

Georgia államban 1976-ban állították vissza a halálbüntetést, azóta 50 embert végeztek ki különböző módszerekkel. A most megölt DeYoungot azért ítélték halálra, mert 1993-ban halálra szurkálta szüleit és 14 éves kishúgát. A kivégzés tapasztalatairól a szemtanúk nem számoltak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.