Bevándorlókra támadt, ezért kivégeztek egy férfit

Texas: rasszista gyilkosságért méreginjekció

Emberölés miatt kivégeztek csütörtökön egy férfit Texasban, aki bevándorlókra támadt "megtorlásul" a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokra.

2011.07.21 08:23MTI

A 41 éves Mark Stromant méreginjekcióval végezték ki a hunstville-i büntetés-végrehatási intézetben, miután a bíróság elutasította a végső fellebbezést.
    
Stroman egyik áldozata, a bangladesi származású Rais Bhuiyan, aki túlélte a támadást, muzulmán hitére hivatkozva kegyelmet kért a férfi számára, amit a bíróság a kivégzés előtt néhány órával, szerdán utasított el.
    
Stroman 4 óra 53 perckor halt meg - közölték a huntsville-i büntetés-végrehajtási hatóságok.
    
A fehérbőrű texasi kőfaragó a szeptember 11-i merényleteket követő hetekben Dallasban és környékén vadászott áldozataira. Állítása szerint féltestvérét veszítette el a New York-i terrortámadásokban. „Felháborodásában” és „dühében” „meg akarta bosszulni „Amerikát” – mondta ügyvédje, Lydia Brandt.
    
Miután nem tudott a Közel-Keletre utazni, olyanokra támadt, akik szerinte a Közel-Keletről költöztek az Egyesült Államokba – mondta az ügyvéd. Áldozatai viszont valamennyien dél-ázsiaiak volt.
    
A merényletek után négy nappal Mark Stroman egy fűszerüzletben végzett első áldozatával, Wagar Hasan pakisztáni származású férfival, akit szó nélkül agyonlőtt. Szeptember 21-én egy dallasi benzinkútnál lőtt a bangladesi Rais Bhuiyanra, aki súlyosan megsebesült az arcán. Bhuiyan túlélte a támadást, de fél szemére megvakult.
    
Utolsó áldozata – Vasudev Patel – hindu volt, az ő megöléséért ítélték Stromant halálra 2002 áprilisában.
    
Néhány hónappal a kivégzés előtt Bhuiyan, aki hívő muzulmán, kegyelmet kért az elítélt számára, és internetes oldalt indított, amelyen közölte: „megbocsátott” hóhérának.
    
A kivégzésre várva, a „halál folyosójában” eltöltött tíz év alatt az iszlámgyűlölő és a fehér faj felsőbbrendűségében hívő Mark Stroman toleránssá változott.

„A gyűlöletet meg kell állítani, mindnyájan ugyanannak a bolygónak a részei vagyunk. (…) Több megbocsátásra és empátiára van szükségünk, és kevesebb gyűlöletre” – mondta kedden a The New York Timesnak.
    
Mark Stroman idén a kivégzések területén legaktívabbként ismert Texas szövetségi államban a nyolcadik, az Egyesült Államokban pedig a 28. kivégzett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.