Irán igyekszik elhatárolódni

"Halált Amerikára, Izraelre, és Nagy-Britanniára"

Néhány napos tétovázást követően úgy tűnik, hogy az iráni rendszer igyekszik elhatárolódni a teheráni brit nagykövetséget ért támadástól, amely újabb diplomáciai válságot robbantott ki az európaiakkal.

2011.12.04 13:23MTI

Az iráni sajtó vasárnapi beszámolója szerint Ahmed Hatami keményvonalas iráni vallási méltóság, aki közel áll Ali Hamenei legfelsőbb vallási vezetőhöz, valamint Nasszer Makarem Sirazi ajatolláh, első ízben bírálta a brit képviseletet ért akciót.

Hatami úgy vélekedett, hogy törvénytelen volt a követség elleni akció. Szerinte egy képviselet megtámadása, elfoglalása egyenlő egy külföldi ország megszállásával, ami törvénytelen. A forradalmi szellemiség nem jelenti azt, hogy az Irán területén lévő külföldi követségeket a bizonytalanság légkörében kell tartani. Hangoztatta, ellene van a külföldi követségek megtámadásának és elfoglalásának.

A legutolsó, a Teheráni Egyetemen elmondott pénteki imájában Hatami nem szólt a követségfoglalásról. Felszólította híveit ugyanakkor, hogy a szokásos "Halált Amerikára, Izraelre" jelszavakon túl mondjanak halált Nagy-Britanniára is. Az európaiaknak pedig azt tanácsolta, hogy ne kössék sorsukat a hanyatló Nagy-Britanniához, mert Irán haragja őket is elérheti.

Nasszer Makarem Sirazi ajatolláh szombaton azt állította, hogy a támadáshoz nem járult hozzá a legfőbb vallási vezető és Irán drágán megfizethet a történtekért. Azt is mondta, hogy a "fiatal forradalmárok" nem mehetnek szembe a törvényekkel.

Nagy-Britannia a támadást követően bezárta teheráni képviseletét, kimenekítette az ott dolgozókat, megtorlásul pedig bezáratta Irán londoni nagykövetségét és kiutasította diplomatáit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.