Nem bírtak magukkal az iszlamisták

Betörtek a britekhez teheránban - mindenki elítéli a támadást

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is elítélte szerdán az iszlamista tüntetők előző napi támadását a teheráni brit nagykövetség ellen.

2011.11.30 08:32MTI

A két politikus egy nemzetközi fejlesztési konferencián vett részt a dél-koreai Puszanban.

Clinton nyilatkozatában követelte, hogy Irán védje meg az országában szolgálatot teljesítő külföldi diplomatákat és a diplomáciai testület vagyonát. Ban Ki Mun a történtekről Andrew Mitchell-lel, a nemzetközi fejlesztések brit miniszterével beszélt. Kijelentette, hogy a támadás sokkolta és felháborította.

Radikális iráni diákok kedden feldúlták Nagy-Britannia teheráni nagykövetségét, betörték az ablakokat, gyújtópalackokat dobáltak, és elégették a brit nemzeti lobogót tiltakozásul amiatt, hogy London büntetőintézkedéseket vezetett be Teherán ellen ez utóbbi atomprogramja miatt.

A brit-iráni viszony különösen feszültté vált az után, hogy a brit kormány a minap újabb pénzügyi szankciókat vezetett be Iránnal szemben, megtiltva a brit bankoknak pénzügyi tranzakciók lebonyolítását iráni bankokkal, beleértve az iráni központi bankot is. A szankciókkal London a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi jelentésére reagált.

A szervezet a jelentésben megkérdőjelezte Teherán nukleáris fejlesztési programjának békés jellegét. Válaszul az iráni parlament a hét végén a Nagy-Britanniával fenntartott diplomáciai és gazdasági kapcsolatok szintjének csökkentéséről döntött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.