Teherán elítéli

Irán szerint hatástalanok lesznek az újabb gazdasági szankciók

Elítélte Irán a vitatott atomprogramja miatt ellene meghirdetett újabb amerikai és brit gazdasági szankciókat, amelyeknek Teherán szerint nem lesz hatásuk.

2011.11.22 11:50MTI

Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő heti sajtóértekezletén hangoztatta, hogy a büntetőintézkedéseknek inkább csak propagandajellegük van, nem jelentenek csapást az ország gazdaságára. Irán kereskedelmi forgalma és gazdasági kapcsolata a két országgal amúgy is elenyésző.
   
A Barack Obama vezette amerikai kormányzat hétfőn jelentett be újabb büntetőintézkedéseket Iránnal szemben, hogy nagyobb nyomást gyakoroljon Teheránra nukleáris programjának feladása érdekében. Washington a lépéseit, amelyek a korábban már meghozott szankciókra épültek, egyeztette Nagy-Britanniával és Kanadával. A korlátozások az iráni olajipart és vegyipart célozzák, valamint az iráni nukleáris közbeszerzésben és az urándúsításban részt vevő cégek tevékenységét.
   
Nem sokkal a szankció meghirdetése után Obama egy közleményben azt mondta, Irán a nemzetközi elszigetelődés útját választotta, s amíg ezen a veszélyes úton halad, addig az Egyesült Államok megtalálja módját, hogy szövetségeseivel, illetve egyedül is elszigetelje Teheránt, és növelje a nyomást rendszerére.
   
Abdal-Hoszein Bajat, az iráni olajipari miniszter helyettese ugyancsak kedden arról beszélt, hogy minden körülmények között folytatódik a különböző olajipari termékek exportja Európába. Iránnak 11 százalékos részesedése van az európai piacból - írta a Mehr félhivatalos hírügynökség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.