Megvuduzzák?

"Pápa Legba": Beninbe látogat Benedek

XVI. Benedek pápa 2009-es - a gumióvszerekről tett nyilatkozatával nagy felháborodást kiváltó - útja után először teszi a lábát a fekete kontinensre, méghozzá a Vudu őshazájának tartott Beninbe.

2011.11.18 14:46Konrád - ma.hu

A Cotonou stadionban vasárnap megrendezésre kerülő misével záródó háromnapos rendezvényre több tízezer benini lakost és még több, nyugat-afrikai zarándokot várnak. Az utazás során a 84 éves egyházfő ellátogat az egykoron a világ legnagyobb rabszolgapiacaként funkcionáló Ouidah városába, amit a Vudu központjának tartanak.

A Szent Rita templomban, ahol a pápa árva gyerekek egy csoportjával találkozik majd, kifüggesztették XVI. Benedek fényképét a “kwabo” felirattól övezve, ami a helyi Fongbe nyelvjárásban annyit tesz, Isten hozott. A lakosság már nagyon várja a pápa érkezését, azt remélik, egy pár napig Benin lesz a világ középpontja.

A látogatás egyik csúcspontja az “Afrika Feladata - Africae Munus” apostoli buzdítás aláírása lesz, aminek üzenete a béke, igazság és kiegyezés. Az afrikai püspökök zsinatjának 2009-ben aláírt összegzését tartalmazó dokumentum foglalkozik az egyenlőtlen fejlődés, a korrupció, a vidéki szegénység és az alternatív kereszténység felemelkedésének problémájával. A régió egyébként a világ legintenzívebb területei közé tartozik, ami az anyaszentegyház kebelére megtérők számát illeti.

A dokumentumot a pápa Ouidah - Nyugat-Afrika legnagyobb - katedrálisában írja majd alá, ahová 150 éve érkeztek az első misszionáriusok. A pápának a világ HIV-től és AIDS-től leginkább sújtott kontinensén valószínűleg válaszolnia kell néhány kérdésre a katolikus egyház állásfoglalásáról a gumióvszerek ügyében.

2009-ben mikor az egyházfő Kamerunban és Angolában járt, az a kijelentése, miszerint az óvszerek forgalmazása súlyosbította az AIDS problémát, világszerte kiverte a biztosítékot. Azóta a pápa kicsit változtatott hozzáállásán, egy tavaly megjelent könyvben azt mondta, az óvszer használata bizonyos esetekben “elfogadható”, elsősorban a HIV fertőzés visszaszorítása elleni harcban.

Az afrikai katolikusok régóta őrlődnek az egyház doktrínája és az emberek millióit megfertőző kór között. Afrika Szaharától délre eső része ad otthont a HIV fertőzöttek 70%-ának.

A kilencmilliós országba tett 3 napos látogatást sok aggodalom övezi, az emberek attól tartanak, az utazás fizikailag nagyon megterhelő lesz a pápa számára, és rossz hatással lehet az egészségére. Benedek egyébként elődje, II. János Pál nyomdokaiba lép, aki kétszer is járt Beninben és összesen 41 afrikai országot látogatott meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.