Istennek nincs humora

A pápa lesmárolta a kairói imámot - perel a Vatikán

A Vatikán jogi lépésekkel akarja megakadályozni annak a plakátnak a forgalmazását, amelynek fotomontázsán a pápa szájon csókolja a kairói imámot.

2011.11.17 16:29MTI

A Szentszék csütörtöki közleménye szerint az egyházi állam utasította ügyvédeit "Olaszországban és szerte a világon", hogy tegyék meg a megfelelő jogi intézkedéseket a fotomontázs - akár a médiában történő - felhasználásának megakadályozása érdekében.

Az indoklás szerint a kép "nemcsak a pápa és a katolikus egyház méltóságát, de a hívők érzékenységét is sérti".

Az olasz ruhaipari cég - amely a vatikáni tiltakozás hatására még szerdán eltávolította az ominózus plakátot egy római hídról - azt állítja, hogy az Unhate (Gyűlöletmentesség) mottójú plakátsorozat célja a tolerancia erősítése. A fotómontázsokon olyan közéleti személyiségek, politikusok csókolják meg egymást, akik állítólag ellenséges viszonyban vannak.

A kairói Al-Azhar Egyetem - amelyhez a nagymecset is tartozik - idén felfüggesztette a vallásközi párbeszédet a Vatikánnal, miután XVI. Benedek pápa hatékonyabb védelmet sürgetett az Egyiptomban élő keresztény kisebbség számára.

Az Al-Azhar mecset felelőtlennek és abszurdnak minősítette a Benetton-plakátot. Mahmúd Azab, az imám tanácsadója szerint az Al-Azhar egyelőre fontolgatja, hogy reagáljon-e érdemben a sértő fotomontázsra.

Azab egyúttal föltette a kérdést: vajon az efféle reklámfogások nem veszélyeztetik-e végső soron az egyetemes értékeket és az Európában oly fontosnak tartott véleménynyilvánítási szabadságot?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.