Súlyos problémák

A pápa Európa válságáról konzultált - Istennek jelent?

Herman Van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét fogadva, XVI. Benedek pápa szombaton aggodalmát fejezte ki "azon súlyos problémák miatt", amelyeken a "válságban lévő" Európai Unió megy keresztül.

2011.11.12 16:40MTI

Kettejük találkozóján szót ejtettek a vallásszabadság problémáiról is. A Szentszék közleménye szerint Herman Van Rompuynek a pápával, majd Tarcisio Bertone államtitkárral (a Vatikán kormányfőjével) folytatott találkozóján a felek véleményt cseréltek a nemzetközi helyzetről és "arról a hozzájárulásról, amelyet a katolikus egyház kíván felajánlani Európának".

Más témák mellett kitértek "az emberi jogok, mindenekelőtt a vallásszabadság elősegítésének" kérdéskörére is. A pápa és Van Rompuy mintegy húsz percen át négyszemközt tárgyalt egymással az apostoli palota könyvtárában.

"Válságos időszakban vagyunk. Európának súlyos problémái vannak" - állapította meg találkozójuk elején a pápa, arra a gazdasági és pénzügyi viharra utalva, amelyet az euróövezet és az Európai Unió egésze él át.

Van Rompuy katolikus, egykoron jezsuita növendék volt. A 2010 januárja óta hivatalban lévő európai elnök előzőleg az Európa által átélt bizalmi válságról tartott előadást a Pápai Gergely Egyetemen.

Van Rompuy előző éjjel Rómában Giorgio Napolitano olasz államfővel és Silvio Berlusconi lemondani készülő kormányfővel tárgyalt, miközben a hatalmasra duzzadt államadóssággal küzdő Olaszország megszorító intézkedések bevezetésével és kormányváltással próbálja visszaszerezni a piacok bizalmát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.