Sokakat ez nem zavar

Mélyen hallgattak arról, hogy pedofil a segédedző

Összecsapás egy pedofil-ügy miatt eltávolított amerikaifutball-edző miatt.

2011.11.10 22:21MTI

Összecsaptak a rohamrendőrök csütörtökön State College egyetemvárosban a Pennsylvaniai Állami Egyetem diákjaival, akik azért tiltakoztak, mert egy pedofília-ügy miatt leváltották a Penn State amerikaifutball-csapatának népszerű edzőjét.

A 84 éves Joe Paternónak, aki aktív sportoló korában legendás hátvéd volt, azért kellett távoznia, mert egyik volt segédjéről, a 67 éves Jerry Sadunskyról kiderült, hogy egy évtized alatt legkevesebb 8 fiút rontott meg vagy molesztált szexuálisan.

Sadunskyt szombaton vették őrizetbe. A férfi 1999-ben vonult vissza az egyetemi csapattól, de az együttes önkéntes segítőjeként továbbra is szabad hozzáférése volt a Penn State létesítményeihez. Jerry Sadunsky 1977-ben alapította meg a Second Mile nevű, problémás gyerekekkel foglalkozó jótékonysági szervezetett, amelynek égisze alatt kiskorúakat vitt ki a mérkőzésekre. A rendőrség szerint a pedofil bűncselekményeket rendre a Penn State hazai meccsei előtti éjszakán követte el, amikor a csapat, a segítők és a gyerekek ugyanabban a szállodában tértek nyugovóra.

Paterno, aki 46 esztendeig állt az együttes élén, a botrány kirobbanásakor sajnálatát fejezte ki az bűncslekményekkel kapcsolatban és kijelentette, hogy a főiskolai fociidény végén - amelyből már csak három mérkőzés van hátra - távozik a csapat éléről. Az egyetem kuratóriuma azonban szerda este úgy döntött, hogy az edzőt a Penn State elnöke, Graham Spanier társaságában azonnali hatállyal meneszti.

Az edző mellett a csapat volt sportigazgatóját, Tim Curleyt és Gary Schultz pénztárost is azzal gyanúsították meg, hogy 2002-ben nem jelentették, amikor tudomást szereztek róla, hogy Sadunsky egy fiút molesztált a zuhanyozóban. A három érintett tagadta, hogy mulasztást követett volna el.

Paterno vezetése alatt a Penn State kétszer nyert bajnokságot a főiskolai ligában és több győzelmet aratott, mint bármely másik szakvezető alatt. A The Daily Collegian című diáklap csütörtökön The End címmel, 12 oldalon át búcsúzott Joe Paternótól.

A főiskolai amerikai futball rendkívül népszerű az Egyesült Államokban, a liga mérkőzéseit szombatonként milliók nézik a televízióban. A Penn State csapatáé az ország egyik legnagyobb stadionja: a Beaver (Hód) Stadium 106 ezer néző befogadására képes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.