Titkolta a feljelentéseket a pápai állam?

Pedofilbotrány: bekérették az ír külügyminisztériumba a vatikáni nagykövetet

Bekérették csütörtökön az ír külügyminisztériumba a Vatikán nagykövetét, miután kiderült, a pápai állam titokban akadályozta, hogy a katolikus papok feljelentsék pedofil társaikat.

2011.07.14 18:01MTI

Az egyházi szexuális visszaélések problémájával foglalkozó jogászok az előző nap közölték a vizsgálataik alapján, hogy a Vatikánt súlyos felelősség terheli, mert a háttérből bátorította a pedofilügyek titokban tartását, attól félvén, hogy azok ártanak a katolikus egyház hírnevének.
   
Enda Kenny miniszterelnök, aki nem vett részt a külügyminisztériumi találkozón, "abszolút gyalázatosnak" minősítette  a Vatikán szerepét, az egyházi törvényeknek az ír büntetőtörvények fölébe helyezését. Közölte: kezdeményezi, hogy törvényben nyilvánítsák bűncselekménynek, ha valaki pedofil ügyben bizonyítékot titkol el a rendőrség elől, még akkor is, ha az információhoz egy pap a gyóntatószékben jutott hozzá.
   
Kenny kijelentette: a XXI. század Írországa nem fog függeni a katolikus hatóságoktól. "A törvényt nem gáncsolhatja el a pásztorbot" - szögezte le.
   
Giuseppe Leanza érsek, pápai nuncius (nagykövet) a külügyminisztériumi találkozó után nem volt hajlandó válaszolni újságírók kérdéseire.

Lehajtott fejjel rövid nyilatkozatot olvasott fel, amelyben hangsúlyozta "a Szentszék maradéktalan elkötelezettségét mindazon intézkedések iránt, amelyek szavatolják a gyermekek védelmét". Egyúttal azt ígérte, hogy a Szentszék figyelmébe fogja ajánlani azt a jelentést, amelyet az ír kormány szerdán hozott nyilvánosságra a katolikus egyháznak a kiskorúak megrontását eltitkoló magatartásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.