Megszüntették a nyomozást

A rendőrség szerint nem is volt pedofilbotrány a Cseppkő utcai gyermekotthonban

A Cseppkő utcai gyermekotthon pedofíliagyanúba keveredett nevelője ellen a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.

2011.07.26 17:05MTI

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden azt közölte: az ügyben "kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen" a II. kerületi rendőrkapitányság folytatott nyomozást. A szakértői vélemény, valamint a tanúkihallgatások alapján a hatóságok azt állapították meg, hogy "a cselekmény nem bűncselekmény", így az ügyben indított nyomozást a nyomozóhatóság megszüntette.

Herczeg Krisztián, aki tavaly októberben vette át a Cseppkő utcai gyermekotthon igazgatói posztját, úgy reagált: amint a pedofília gyanúja felvetődött, azonnal fegyelmi eljárást kezdeményezett a szóban forgó kolléga ellen, de ezt a rendőrségi eljárás idejére fel kellett függeszteni. A pedofíliagyanúba keveredett nevelő ezalatt távozott az intézményből. A nyomozás, amelynek keretében igazságügyi pszichológusok is foglalkoztak a gyermekekkel, a napokban zárult le.

A kiemelt pszichológusi figyelemnek köszönhetően "a gyermekek lelki és mentális egyensúlya helyreállt, a csoportban mára fel sem merülnek a volt kollégával kapcsolatos, rossz emlékű kérdések" - hangsúlyozta az igazgató. Mint írta, részben az ügy kapcsán, szigorúan áttekintették és újraszabályozták a nevelői tisztséghez kapcsolódó kötelezettségek rendszerét a gyermekotthonban.

Világos elveket fogalmaztak meg a munkatársak számára, megtiltva dolgozóknak például, hogy bármely, gondjaikra bízott gyermeket - bármilyen kis időre is - hazavigyék magukkal. Felhívta a figyelmet arra is, hogy jelenleg a gyermekvédelemben nincsenek kellőképpen megfogalmazva az intimitás határai.

Véleménye szerint ha magasabb szintű szabályzatokban nem is, de etikai és erkölcsi kódexekben pontos módszertani útmutatóra lenne szükség. A gyermekek intézményen kívüli tartózkodásának szabályozásáról közölte: ezt az eltérő korosztályok sajátosságait figyelembe véve differenciáltan kezelik. Hozzátette: véleménye szerint nem az a döntő, hogy a szabályokat tovább szigorítsák, hanem hogy "a gyermekek és a dolgozók megfelelően betartsák a jogszabályokban és a házirendben előírtakat".

Az intézet igazgatója kiemelte, hogy a gyermekotthont konkrétan érintő kérdésekkel kapcsolatban Szabó Máté ombudsmant levélben tájékoztatta - mint fogalmazott - "a vizsgálatot követően készült, átfogó szakmai intézkedési tervről, amely a lehető legrövidebb időn belül hivatott felszámolni az intézményben általam és az ellenőrző szervek által felfedezett - átöröklött - szakmai hiányosságokat".

Az Index február elején számolt be arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat két haláleset és egy pedofíliagyanús ügy miatt mindenre kiterjedő, általános szakmai vizsgálatot indított a budapesti Cseppkő utcai gyermekotthonban, és a rendőrség is nyomoz. Szabó Máté ombudsman vasárnap juttatta el az MTI-hez jelentését, amelyben emlékeztetett: a Cseppkő utcai otthonban legutóbb egy pedofíliagyanúba keveredett nevelőről szóló sajtóhírek nyomán rendelt el vizsgálatot.

Legfrissebb állásfoglalásában az intézet vezetőjét arra kérte, hogy haladéktalanul biztosítson pszichiáteri és pszichológusi segítséget a két kisgyermeknek, részletesen szabályozza a gyermekek intézményen kívüli tartózkodásának rendjét, és gondoskodjon arról, hogy az otthon dolgozói kapjanak továbbképzést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.