Katonai csapás esetén

Irán el fogja pusztítani Izraelt - és nem csak azt

Izrael "elpusztításával" fenyegetett szerdán Maszúd Dzsazajeri, az iráni fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese, hozzátéve, hogy egy katonai csapás esetén az iráni válasz "nem korlátozódna a Közel-Keletre".

2011.11.09 13:17MTI

"A dimónai (izraeli atom)erőművet tudjuk a legegyszerűbben megtámadni - mondta Dzsazajeri az al-Alam arab nyelvű iráni tv-csatornán. - Izrael legkisebb mozdulatára az elpusztításával fogunk válaszolni." A tábornok azt is elárulta, hogy már megvannak a válaszcsapás kész tervei.

Irán időről időre emlékeztet arra, hogy adott esetben amerikai katonai célpontok ellen is képes támadást indítani, s különösen igaz ez a Közel-Keleten és a Perzsa-öbölben állomásozó egységekre. Teherán egy izraeli támadás esetén az Egyesült Államokat vélhetően bűnrészességgel vádolná.

Simon Peresz izraeli államfő vasárnap azt mondta, hogy az Irán elleni "katonai támadás valószínűbb, mint a diplomáciai megoldás".

Azóta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség legfrissebb jelentése borzolta a kedélyeket Iránnal kapcsolatban. A NAÜ keddi beszámolója szerint - amelyet Teherán azonnal visszautasított - "Irán nukleáris robbanószerkezet kifejlesztése céljából végzett tevékenységet", amely "2003 végéig rendszerbe illesztett program keretében zajlott, és bizonyos része ma is folyhat". Ehhez Irán egy "titkos nukleáris hálózat" segítségét élvezte, amelytől adatokat és dokumentációt vásárolt.

Francia szakértő szerint nem mérnek katonai csapást Iránra

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) keddi jelentésének közzététele Irán nukleáris programjáról és a jelenlegi izraeli kardcsörtetés célja a további szankciók ösztönzése, nem pedig a katonai csapás előkészítése - idézett egy francia szakértőt az EUobserver brüsszeli hírportál szerdán.

Bruno Tertais, a francia védelmi minisztérium volt tanácsadója szerint a katonai csapásnak három forgatókönyve van, bár valószínűleg egyik sem fog megvalósulni.

Az első változat egy izraeli légicsapást takar, amelynek célja az iráni atomprogram késleltetése. Eszerint az izraeli F16-osok Szaúd-Arábián át egy napig bombáznák Iránt, de valószínűleg csekély károkat okoznának.

A második verzió egy többnapos, amerikai vezetésű támadást vázol fel, amely az indiai-óceáni támaszpontról induló B2-es bombázók, rakéták és ejtőernyős csoportok bevetésével járna.

A harmadik lehetőség egy hosszabb, szintén amerikai vezetésű légitámadás, amelynek célja az iráni katonai infrastruktúra megroppantása, illetve a rezsim alapjainak megrengetése. Ebben az Európai Unió tagjai csak akkor vennének részt, ha az irániak nagyobb erővel vágnának vissza.

"Ezek mindegyike rosszabb, mint a szankciók. Az egyetlen remény az, hogy a rezsim végül enged a külső nyomásnak, mert a nukleáris erőfeszítések költségei egyre elviselhetetlenebbé válnak" - magyarázta Tertais.

Csak valószínűsítik a válaszcsapást...

A szakértő szerint a katonai csapásnak súlyos következményei lennének az olaj- és gázpiacokra, valamint a világgazdaságra nézve. Emellett erősen valószínű, hogy az irániak nem hagynának válasz nélkül egy támadást, és rakétatűz alá kerülnének Izraellel együtt az Öböl menti országok, valamint nem maradna el a bosszú a Nyugattal szemben sem.

Tertais úgy véli, senki sem fog a NAÜ-jelentésre alapozva támadást indítani, az izraeli kardcsörtetés célja pedig a további büntető intézkedések kikényszerítése. Irán ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsa eddig négy szankciócsomagot fogadott el, amelyek fegyverembargót, számlabefagyasztásokat, vízumtilalmat írnak elő az atomprogramban részt vevő személyekkel és csoportokkal szemben, és szűkítik a beszerzéssel kapcsolatba hozható bankok és hajózási vállalatok mozgásterét.

Se az oroszoknak, se a kínaiaknak nem tetszik

A következő lépés az iráni jegybank feketelistára helyezése lehetne, ami lehetetlenné tenné Teherán számára programjai finanszírozását a nemzetközi piacokról. Azonban Kína és Oroszország vétóval fenyeget minden további szankciót, és álláspontjuk Tertais szerint nem fog változni.

A francia szakértő ugyanakkor "figyelemre méltónak" nevezte, hogy az EU mind a 27 tagállama - még az Ausztriához hasonló korábbi szkeptikusok is - egyetért a szigorúbb büntető intézkedések szükségességében.

A NAÜ keddi jelentése szerint "Irán nukleáris robbanószerkezet kifejlesztése céljából végzett tevékenységet", amely "2003 végéig rendszerbe illesztett program keretében zajlott, és bizonyos része ma is folyhat". Ehhez Irán egy "titkos nukleáris hálózat" segítségét élvezte, amelytől adatokat és dokumentációt vásárolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.