Nem fekete bárány?

Kitör a háború? Katasztrófa fenyeget a Közel-Keleten

Az oroszok elítélik az agresszív hangnemet.

2011.11.08 18:45Konrád - ma.hu

Gyorshír! - NAÜ: Irán atomfegyver kifejlesztésén dolgozik

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Irán olyan kutatásokat és kísérleteket végzett titokban, amelyek egyetlen célja az atomfegyver készítése lehet.

Az ügynökség ezt a következtetést a birtokában lévő, szavahihető információkra alapozta.

Dimitrij Medvegyev orosz elnök kedden kijelentette: a növekvő Irán ellenes retorika katasztrófához vezethet a Közel-Keleten.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentése Irán nukleáris programjáról szerdára várható. Egyes kiszivárgott részletek előrevetítenek egy lehetséges izraeli katonai csapást a perzsa állam ellen. Az izraeli kormány vezető politikusai támogatnának egy megelőző csapást Irán nukleáris létesítményei ellen, melyeket Teherán titokban atomfegyverek gyártására alakított át, legalábbis egyes források szerint.

Simon Peresz izraeli elnök vasárnap azt nyilatkozta, egy Irán elleni támadás lehetősége egyre valószínűbb. “Egy lehetséges katonai támadás Irán ellen most valószínűbbnek tűnik, mint a diplomáciai opció” - mondta Peresz a Hayom napilapnak.

Ugyanakkor Ehud Barak védelmi Miniszter kedden azt mondta, Tel Aviv nem fog háborúba kezdeni Irán ellen. “A háború nem piknik. Mi pikniket akarunk. Nem akarunk háborút” - mondta Barak az Izrael rádiónak.

„Az ellenséges kijelentések, hogy Izrael vagy bárki más készen áll erővel fellépni Irán ellen... ez nagyon veszélyes retorika” - mondta el Medvegyev a német kollégájával, Christian Wulffal tartott közös sajtótájékoztatón.

„Látjuk, hogy az érzelmek a Közel-Keleten egyre fokozódnak… a békefolyamat zsákutcába került és semmi sem utal arra. hogy a helyzet jobbra fordul. De a katonai szónoklatoknak szomorú következményei lehetnek, akár egy komoly konfliktusig fajulhat a helyzet” - mondta Medvegyev.
 
Arra kéri a Közel-Keletet, hogy “vegyen egy mély levegőt, nyugodjon meg és folytassa a konstruktív párbeszédet a katonai fenyegetés helyett. Ez, ami most van, háborúhoz vezethet - ami katasztrófa lenne a Közel-Kelet számára.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.