Merre tart az Iráni atomprogram?

Párizs nagyon aggódik, de ellenzi a hadipofont Iránnak

A francia külügyminiszter közölte: Franciaországot "nagyon aggasztja" az iráni atomprogram esetleges katonai jellege, de ellenzi, hogy katonai csapást mérjenek az iszlám köztársaságra.

2011.11.08 13:18MTI

"Súlyosan megingatná a térséget", ha bebizonyosodna, hogy Irán atomprogramja katonai célú. Ugyanakkor "mindent meg kell tennünk, hogy elkerüljük azt a jóvátehetetlen kárt, amelyet egy katonai akció okozna" - nyilatkozta Alain Juppé az RTL rádiónak.
   
Szintén csak szankciókat helyezett kilátásba, és óva intett a katonai csapástól a német külügyminiszter. Egy ilyen beavatkozás - a régióra gyakorolt veszélyes következményein túl - olyan vitákhoz vezetne, amelyek csak erősítenék Iránt, ahelyett, hogy gyengítenék - mondta Guido Westerwelle a Hamburger Abendblatt című újságnak.
   
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hamarosan közzéteszi az iráni atomprogramról szóló legfrissebb jelentését. A várakozások szerint a jelentés megerősíti a gyanút, hogy Irán atomfegyvert állít elő.
   
Ha így lesz, a nyugati országok várhatóan újabb, Irán elleni büntetőintézkedéseket próbálnak majd elfogadtatni az ENSZ Biztonsági Tanácsában.
   
Tartani lehet ugyanakkor attól, hogy Izrael - amely leginkább fenyegetve érzi magát az iráni atomfegyvertől - megelőző csapást mér az iráni nukleáris létesítményekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.