Franciaország felszólított

Iráni atomprogram: "nagy valószínűséggel" katonai jellegű

A francia kormány felszólította hétfőn Iránt, hogy hagyjon fel atomprogramjával, amely a francia külügyminiszter szerint "nagy valószínűséggel" katonai jellegű.

2011.11.07 17:26MTI

"Mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük a jóvátehetetlent, egy katonai akciót" - mondta Alain Juppé külügyminiszter Párizsban.
   
A német kormány álláspontja szerint növelni kell a Teheránra nehezedő diplomáciai nyomást, ha Irán nem oszlatja el azokat a félelmeket, miszerint atomprogramja nem békés jellegű. Németország tagja az iráni atomprogrammal foglalkozó, hat országból álló csoportnak. A másik öt ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama.
   
A párizsi és a berlini külügyminisztérium azelőtt nyilatkozott, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) - várhatóan kedden - közzéteszi szokásos negyedéves jelentését az iráni atomprogramról. Kiszivárgott hírek szerint a jelentés alátámasztja azt a gyanút, hogy Irán atomfegyvert fejleszt. Teherán tagadja ezt.
   
Az izraeli sajtó egy hete arról cikkezik, hogy az izraeli kormány komolyan fontolóra vette, miszerint megelőző csapást mér az iráni nukleáris létesítményekre. Simon Peresz izraeli elnök a minap úgy fogalmazott, jelenleg nagyobb az esély a katonai megoldásra Irán ügyében, mint a diplomáciaira.
   
Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország hírek szerint szigorítanának az Irán elleni ENSZ-szankciókon, egyúttal próbálják meggyőzni a BT két másik állandó tagját, Oroszországot és Kínát, hogy az eddigi tartózkodás helyett támogassák szavazatukkal a 2007 óta elfogadott büntetőintézkedések megerősítését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.