The Guardian

London felkészül egy Irán elleni katonai csapásra

Nagy-Britannia felkészül arra, hogy támogatást nyújtson egy Irán elleni katonai támadáshoz, amelyet az Egyesült Államok hajtana végre.

2011.11.03 16:34MTI

A The Guardian, brit liberális napilapnak a londoni védelmi tárcától származó értesülése szerint brit katonai szakértők azt vizsgálják, hol kellene állomásoztatni a királyi haditengerészet hajóit és tengeralattjáróit, hogy azokról Tomahawk típusú robotrepülőgépeket indíthassanak iráni célpontok ellen.

Ha Washington a támadás mellett döntene, akkor katonai segítséget kérne Nagy-Britanniától, amelyet meg is kapna - írta az újság a védelmi minisztériumban dolgozó forrásokra hivatkozva.

Szálehi: Washingtonnak kétszer is meg kell gondolnia, mielőtt a konfrontáció útjára lép Teheránnal

Az Egyesült Államoknak kétszer is meg kell gondolnia, mielőtt a "konfrontáció útjára" lép Iránnal az iszlám köztársaság atomprogramja kapcsán - jelentette ki csütörtökön Ali Akbár Szálehi iráni külügyminiszter.

"Sajnálatos módon az Egyesült Államok elveszítette a nemzetközi kérdések rendezésében szükséges bölcsességet és józan belátást" - jelentette ki az iráni diplomácia feje a líbiai Bengáziban tartott sajtótájékoztatóján. "Csak az erőre támaszkodnak" - tette hozzá.

"Természetesen mi felkészültünk a legrosszabbra is, de mégis reméljük, hogy az Egyesült Államok kétszer is meggondolja, mielőtt a konfrontáció útjára lép" - így Szálehi.

Előzőleg az amerikai kongresszus külügyi bizottsága új, a korábbinál szigorúbb szankciókat hagyott jóvá Iránnal szemben. Várhatóan büntetőintézkedéseket léptetnek életbe az iráni jegybankkal szemben is. Az amerikai fél közlése szerint ezt az intézkedést azért hozták, hogy Teherán ne tudja finanszírozni atomprogramját és ne tudjon támogatást nyújtani a terroristáknak.

Az Egyesült Államok és a vele szövetséges nagyhatalmak azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyver előállítására készül, míg Teherán kitart amellett, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.